Od kilku miesięcy mój partner chrapie co noc tak głośno, że ja ledwo mogę zasnąć. Próbowałem już plasterków nosowych, zmian pozycji, a nawet ściągającej opaski na brodę, ale bez efektu 😞. Macie jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się tego chrapania? Może jakieś ćwiczenia albo sprzęt, który faktycznie działa? Wszystkie pomysły mile widziane, dzięki!
Jak skutecznie pozbyć się chrapania w nocy?
Może warto przyjrzeć się alergiom – zapchany nos to częsta przyczyna chrapania.
Sprawdź wilgotność w sypialni, zbyt suche powietrze może potęgować podrażnienie dróg oddechowych.
Ja miałem blokadę przegrody nosowej, po operacji septoplastyki przestałem chrapać i śpię o wiele lepiej.
Warto też rozważyć terapię pozycyjną – specjalna kamizelka lub poduszka zapobiega spaniu na plecach, co u wielu osób nasila chrapanie.
U mnie pomógł inhalator solankowy przed snem.
Na własne oczy widziałem u taty, że po wizycie u fizjoterapeuty od oddechu chrapie zdecydowanie mniej.
Zmiana diety i utrata kilku kilogramów też pomaga. Nadwaga zwiększa nacisk na drogi oddechowe i nasila chrapanie, więc nawet niewielka redukcja wagi może dać ulgę.
U mnie sprawdziły się paski na nos, niby proste, a działają naprawdę fajnie.
Nie wiem czy to zadziała, ale słyszałem o specjalnych ćwiczeniach oddechowych.
Chyba słyszałem, że ćwiczenia gardła z aplikacjami mobilnymi mogą pomóc.
Też z tym walczę, ciekawe co pomoże.
No właśnie, co z tą alergią w sypialni?
Może warto ogarnąć jakiś oczyszczacz powietrza, ale nie mam tu pewności.
Ja rzuciłem palenie, od razu różnica była ogromna – nie tylko chrapanie przestało, ale też lepiej się czuję rano.
Zwróć uwagę na pozycję głowy – uniesienie o kilka centymetrów może dużo zmienić.
Moja dziewczyna ćwiczyła jogę twarzy i ćwiczenia języka, po kilku tygodniach chrapanie prawie zniknęło.
Ja odpuściłem alkohol wieczorem i od razu chrapanie mniej intensywne.
Ja też mam to wrażenie, że trzeba zredukować stres.
Wydaje mi się, że może warto spróbować spania na poduszce ortopedycznej, ale nie jestem pewny.