Od jakiegoś czasu koty sąsiadów pojawiają się u mnie w ogródku i niszczą mi wszystko. Zakwitły rabatki i już kilka roślinek zostało porozwalanych. Próbowałem posypać pieprzem ale chyba to im nie przeszkadza. Macie jakieś sprawdzone metody na odstraszenie kotów bez krzywdy dla nich? Można coś bez chemii? Z góry dzięki :)
Jak skutecznie odstraszyć koty z ogrodu?
kupiłem ultradzwiekowke i jest cisza
Ultradźwiękowe odstraszacze działają cichutko, kot nie cierpi high-pitched dźwięku. Ustawiłem maszynę z czujnikiem ruchu i wodą – przychodzi kot, dostaje zraszacz. Tanio nie jest, ale spokój bez chemii.
mnie tylko siatka ratuje
Podbijam temat, koty strasznie nachalne.
Na początku myślałem że sygnały dźwiękowe nie działają, ale kupiłem na próbę tani odstraszacz ultradźwiękowy. Po tygodniu koty w ogóle nie przychodzą.
Funkcjonuje mi mieszanka olejku eukaliptusowego, octu i wody, spryskuję rabatki co kilka dni. Dokładnie 2 łyżki olejku, pół szklanki octu i litr wody. Wydaje mi się, że zapach skutecznie odstrasza.
Ja zainwestowałem w siatkę ochronną na rabatki – zakładanie nie jest super wygodne, ale raz zrobione i spokój. Poza tym kupiłem granulat odstraszający z kocimiętką, podobno odstrasza obce koty a nie krzywdzi własnych. U mnie działa od pół roku.
Na granicy działki posadziłem kocimiętkę i lawendę – koty omijają ten obszar. Jeśli masz miejsce spróbuj także czosnku, niby odstrasza. Minus: przy kocimiętce nie sadzisz nic innego w okolicy.
spray z octu i wody to hit
Ja użyłem mat z kolcami (takie ogrodowe, plastikowe), kotom się nie chce przez nie przejść. Choć są nieestetyczne, to szybko się zniechęciły do wchodzenia na rabaty.
Z mojego doświadczenia najlepiej działa kwaśny zapach octu i wody w sprayu. Wystarczy wymieszać pół szklanki octu z wodą, spryskać ziemię i korę. Co kilka dni powtarzać, a koty szybko odpuszczą.
u mnie fusy z kawy rozwiazały problem
Miałem podobny problem przy działce warzywnej. Zdecydowałem się na rozrzucanie łupin orzecha włoskiego, to ponoć koty omijają. I faktycznie spokój nastał.
W zeszłym roku dogadałem się z sąsiadem, że będzie pilnował swojego kota, bo najbardziej denerwowały mnie obce. Przy okazji powiesiliśmy dzwonki na obroży i problem się rozwiązał.
wydaje mi sie ze sygnały ultradźwiękowe są dobre, ale nie jestem pewien
Spróbuj posypać wokół roślin fusami z kawy i skórkami cytrusów, koty nie znoszą tych zapachów. Ja dodatkowo rozstawiłem plastikowe imitacje sów – też pomaga. No i kupiłem czujkę ruchu ze spryskiwaczem, gdy kot siądzie na grządkach to dostaje zimny prysznic.
U mnie najlepsza okazała się mata wibracyjna pod ziemią, którą kilka razy kopnęły koty i już więcej nie wracają. Trochę to kosztowało, ale ratowała moje rabatki.
Też mam ten problem, czekam na rady.
chyba słyszałem że kocimiętka odstrasza, ale pewności nie mam