Od kilku tygodni mój pies wskakuje do łóżka w nocy i budzi mnie co chwilę. Próbowałam dawać mu inne legowisko i smaczki, ale niewiele to pomaga. Może macie pomysły jak skutecznie oduczyć go tego nawyku?
Jak oduczyć psa wskakiwania na łóżko w nocy?
Nie mam pojęcia czemu pies wchodzi, może mu się tam po prostu podoba.
W moim przypadku metoda 'zostaw-me' z wykorzystaniem zabawki działała świetnie. Gdy pies chciał wskoczyć, dawałem mu sygnał do przyniesienia pluszaka. Po kilku dniach posłusznie zostawał na podłodze.
Mój malamute uwielbiał łóżko, ale po kilku dniach treningu z zabawkami i smakołykami we własnym legowisku zapomniał o moim.
Podbijam, bo sam jeszcze szukam rozwiązania.
Warto też wzmacniać pozytywnie zachowania. Jak pies położy się na swoim posłaniu, nagradzaj go głosem i smakołykiem. Z czasem zrozumie, że legowisko to jego terytorium, a nie łóżko.
Ja bym kupił większe, wygodne legowisko i tak zostawiał.
Tylko konsekwencja i zero wyjątków, jednodniowa przerwa i wszystko wraca.
Fajnie by było usłyszeć metody, które nie wymagają całkowitego ignorowania psa.
Możesz też zainwestować w matę dźwiękową lub śliską, którą położysz na łóżku. Pies szybko zrozumie, że to niekomfortowe i będzie unikał wskakiwania.
Mój owczarek niemiecki od razu zrozumiał komendę 'na miejsce' jak codziennie powtarzałem trening. Działało już po tygodniu.
Spróbuj uczyć psa komendy typu 'zejdź'. Za każdym razem, gdy wskoczy na łóżko, zachęć go komendą i użyj smakołyka, gdy przyjdzie na swoje miejsce. Cierpliwość i konsekwencja to podstawa.
Jeśli masz możliwość, spróbuj tymczasowo usunąć dostęp do sypialni. Drzwi zamknięte pozwolą uniknąć niepotrzebnego treningu i pies nauczy się spać w innym pomieszczeniu.
Kiedyś pozwalałem psu na łóżku i później było ciężko, bo dla niego to gratka. Teraz zaczęłam od małego szczeniaka uczyć posłuszeństwa, teraz śpi zawsze na swoim.
Chyba słyszałem, że można zastosować tzw. odstraszacz ruchowy, ale nie jestem pewien.
Wydaje mi się, że jakaś komenda typu 'łóżko' może pomóc, ale nie wiem.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale słyszałem o repelentach w sprayu.
Warto też upewnić się, czy nie jest to forma lęku separacyjnego. Czasem psy wskakują na łóżko z niepokoju, dlatego warto skonsultować się z behawiorystą.
Czekam też na porady, bo nie wiem co robię źle.
Z własnego doświadczenia wiem, że ważne jest, by legowisko było blisko łóżka, wtedy pies nie czuje się odrzucony.