Szukam jakiegoś dobrego sposobu na kleszcze dla mojego psa. Próbowałem już sprayów, ale po deszczu trzeba co chwilę powtarzać aplikację i to męczące. Zastanawiam się nad obrożą, kropelkami czy tabletkami – co wy byście polecili? Szukałem na różnych stronach, ale opinie są bardzo podzielone. Najważniejsze dla mnie to skuteczność i bezpieczeństwo. Może ktoś ma doświadczenie z Foresto albo Advantix? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź 😊
Jak skutecznie zabezpieczyć psa przed kleszczami?
Mój owczarek miał kiedyś kleszcza mimo obroży Foresto, więc teraz łączę ją z kroplami TopSpot – zero kolejnych ukąszeń.
U mnie naturalne olejki z cytronelli trochę pomagały, ale dopiero szampon i krople spot on dały 100% skuteczność.
Za pierwszym razem wybrałem obrożę herbalną, ale prędko przeszliśmy na Bravecto bo dłużej działa.
też się zastanawiam nad tymi obrożami
te tabletki Bravecto załatwiają sprawę
może te tabletki są ok, nie testowałem ich osobiście
Miałem psiaka, co alergię złapał po kroplach, wet polecił mi tabletki, teraz jest spoko i kleszczy brak.
kropelki spot on i mam spokój
Ja sam używam kilku metod i pogodzenie wszystkiego wcale nie jest proste.
chyba kiedyś ktoś na fb polecał spray Hartz, ale nie wiem jak z skutecznością
nie wiem czy dobrze kojarzę ale były jakieś naturalne obroże z olejkiem cedrowym?
Zawsze pilnuję daty aplikacji środka, bo przeterminowane to jak brak ochrony.
Szczepienia na kleszczowe zapalenie mózgu dla psa nie istnieją, ale dla nas warto się zaszczepić. Przy psie ważna jest codzienna kontrola sierści i kąpiel ze specjalnym szamponem przeciw pasożytom.
podbijam temat, bo sam szukam info
Kiedyś spróbowałem Advecta w formie sprayu, jednak po deszczu trzeba było znów pryskać, więc wróciłem do spot on i jest znacznie wygodniej.
sama nie wiem co wybrać
Ziołowe obroże czy olejki np. z kocimiętki mogą trochę pomóc, ale nie zastąpią preparatów weterynaryjnych. Najbezpieczniej korzystać z aptecznych środków, a naturalne dodatki traktować jako uzupełnienie.
Mi zależy też na składzie preparatu, bo nie chcę trucizn zbyt mocnych dla mojego psiaka.