Potrzebuję routera do domu, mam mieszkanie około 70 m2 z kilkoma ścianami i pracuję często online więc zależy mi na stabilnym wifi. Próbowałem starego sprzętu, ale zasięg słaby, czasem zrywa. Budżet to jakieś 300–400 zł, ale nie chcę że to będą wyrzucone pieniądze. Słyszałem, że warto wybierać coś z dwuzakresowym 5GHz, ale nie znam modeli. Może ktoś poleci coś sprawdzonego?
Jaki router do domu wybrać, żeby mieć dobry zasięg?
Jeśli budżet to 300–400 zł, dobrym wyborem może być TP-Link Archer C6 lub C7. Mają one dwuzakresowe WiFi, porty Gigabit LAN i wsparcie dla IPv6. W 5 GHz uzyskasz stabilne połączenie do 1 Gbps, a w 2,4 GHz lepszy zasięg przez grubsze ściany.
Miałem budżetowego Xiaomi AC2100 i zaskakująco dobrze ogarniał 70 m2, był tani i stabilny.
Chyba czytałem, że warto brać coś z USB, ale nie wiem do czego to potrzebne.
U mnie sprawdził się ASUS RT-AC59U, fajny zasięg i proste ustawienia.
Możesz też sprawdzić specyfikacje i porównać prędkości w różnych pasmach, to pomaga wybrać.
Jeżeli myślisz o przyszłości, warto spojrzeć na routery AX, np. ASUS RT-AX55. Mają nowszy standard WiFi 6, lepszą przepustowość i zarządzanie pasmami. Warto tylko upewnić się, że Twoje urządzenia będą wspierać 5 GHz i WiFi 6.
Ja u siebie zastosowałem mesh od TP-Linka i działa świetnie, ale to już większy wydatek.
To zależy od rozkładu mieszkania i liczby użytkowników. Jeśli masz kilkanaście urządzeń podłączonych jednocześnie, warto pomyśleć o routerze z obsługą MU-MIMO i gigabitowymi portami. Modele z serii ASUS RT lub TP-Link Archer oferują przyzwoitą wydajność w tej cenie. Dodatkowo sprawdź, czy sprzęt ma możliwość montażu anten zewnętrznych – to zwiększa zasięg.
U mnie coś podobnego było, ale nadal szukam idealnego routera.