Robię sobie w garażu mały warsztat, ale przy obecnym oświetleniu nie widać szczegółów. Myślałem o jakichś LED panelach sufitowych albo lampach warsztatowych na statywie. Ktoś ma coś takiego i może podzielić się wrażeniami? Chodzi mi o dobre doświetlenie całego pomieszczenia, ale bez wydawania fortuny. Będę wdzięczny za wskazówki i typy lamp :)
Jakie oświetlenie do garażu wybrać, żeby dobrze doświetlić cały warsztat?
Super temat, mój garaż też jest tragicznie ciemny.
Mi wystarczyło kilka taśm LED przy krawędziach sufitu, daje fajne równomierne światło.
Dzięki za założenie wątku, sam szukam fajnego oświetlenia.
Może zwykłe żarówki LED też dadzą radę, ale nie jestem ekspertem w tym temacie.
Podbijam temat, sam szukam czegoś sensownego.
Jak dla mnie LED 3000K jest ok, nie za zimna biel i ciepło pracuje się wygodniej.
U mnie w garażu są zamontowane panele LED 120x30 cm o mocy 40 W i jasności ok. 3600 lumenów. Mają barwę 4000K, co dobrze odwzorowuje kolory, a zużycie prądu jest minimalne.
Ja dałem na ściany dwa reflektory halogenowe LED po 50 W i do tego jeden panel sufitowy. Efekt jest super, bo nie ma cieni i nie trzeba latać z latarką po kątach.
Wydaje mi się że hermetyczne oprawy są potrzebne, ale nie mam pewności.
Testowałem barwy 3000, 4000 i 5000K i finalnie zostałem przy 4000K – najnaturalniej wygląda.
Zainstaluj zwykłe lampki warsztatowe z marketu, nie przepłacaj za markę.
Też się nad tym zastanawiam, bo mój garaż to istna jaskinia.
U mnie było kiepsko z kaloryferami i oświetleniem, ale temat podobny.
Zwróć uwagę na wskaźnik CRI – im wyższy (pow. 80), tym lepiej odwzorowujesz kolory. Przy remontach i drobnych pracach warsztatowych naprawdę robi różnicę.
Ja mam u siebie 4x LED 60W i jest bajka w garażu, jasno jak w domu.
Fajnie, że ktoś poruszył ten temat, chętnie poczytam konkretne opinie.
Jeśli masz podwieszany sufit, to montaż paneli jest banalny. Ja w kilka godzin oświetliłem ~20 m2 i rachunki spadły o połowę w porównaniu ze starymi jarzeniówkami.
Bierz panel sufitowy i dorzuć lampę na stojaku, u mnie to się sprawdziło.
Zainwestuj w LED o temperaturze barwowej około 5000K, bo barwa neutralna biała najlepiej imituje światło dzienne i nie męczy wzroku podczas dłuższej pracy.