Potrzebuję pomocy w wyborze mikroskopu dla mojego 9-letniego syna. Zależy mi na czymś wytrzymałym, ale nie chcę wydać fortuny. Ma ktoś jakieś doświadczenia z mikroskopami edukacyjnymi? Syn najbardziej interesuje się owadami i roślinami. Będę wdzięczny za każdą radę 🙂
Jaki mikroskop będzie dobry dla dziecka?
Warto sprawdzić też model OMAX 40x-2000x z oświetleniem LED i metalową konstrukcją. Dla dziecka może być trochę większy, ale dużo wytrzymajszy niż plastikowe.
Mój 10-latek ma Levenhuk Rainbow 50L. Super kolory, sporo akcesoriów, a nie kosztuje tyle co profesjonalny sprzęt.
Podbijam temat, bo sam jestem ciekawy co kupić.
Ja też się nad tym zastanawiałem, temat ciekawy.
Wydaje mi się, że te najtańsze kitowe mikroskopy mają słabszą optykę i szybko frustrację wywołają.
u mnie sprawdził się mikroskop z lampką led, ino musiałem wymienić żarówki 😉
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba Bresser ma linię specjalnie dla najmłodszych z dodatkową lupą.
Jeśli chodzi o ofertę dla dzieci, to faktycznie warto zwrócić uwagę na mikroskopy cyfrowe z możliwością podłączenia do komputera. Modele Levenhuk DTX czy Bresser Junior III mają regulowaną optykę, dobre powiększenie (40–1000x) i przyzwoitą jakość obrazu. Do tego nie są drogie, a dzieci łatwo przełączają obiektywy. No i można potem oglądać zdjęcia na ekranie.
Ważne, żeby obiektywy były dobrze wycentrowane i z metalowym gwintem – plastikowe szybko się zużywają. Przyda się kondensor Abbe i regulowane oświetlenie.
Moja córka korzysta z mikroskopu National Geographic STEM, jest lekki, ma instrukcje wideo i sporo doświadczeń w zestawie, więc szybko załapała temat.
Ja kupiłem synowi Bressera Junior 40x-1024x i spoko działa.
Kiedyś kupiłem taniego Kit Mikroskop na allegro, syn od razu narzekał na jakość obrazu, więc szybko wymieniliśmy na coś z prawdziwą optyką – różnica ogromna.
ja bym brał coś z 4 obiektywami zmiennymi, przynajmniej 100x.
Fajnie by było jakby producent dawał gotowe preparaty do obserwacji.
Myślę, że warto też pomyśleć o dodatkowych szkiełkach nakrywkowych i preparatach do microskopu.