Mam mieszkanie i lokator od kilku miesięcy nie płaci czynszu i nie chce się wyprowadzić 😕. Chciałbym to uregulować zgodnie z prawem, żeby nie narobić sobie kłopotów. Macie jakieś pomysły co robić? Muszę najpierw wypowiedzieć umowę, czy od razu iść do sądu? Dzięki za wszelkie sugestie.
Jak pozbyć się lokatora zgodnie z prawem?
Miałem kiedyś identyczny przypadek – wysłałem wypowiedzenie listem poleconym i czekałem miesiąc, potem poszedłem do sądu. Po kilku miesiącach eksmisja się udała, choć straciłem trochę nerwów i opłaciłem prawnika.
Jeśli lokator zalega z czynszem i nie chce się wyprowadzić, to najpierw formalnie wypowiedz mu umowę najmu zachowując termin wypowiedzenia określony w umowie lub kodeksie cywilnym. Gdy to nie pomoże, złóż pozew o eksmisję do sądu rejonowego wraz z dowodami zaległości i potwierdzeniem wysłania wypowiedzenia. Warto też skorzystać z pomocy prawnika czy poradni prawnej, żeby wszystko poszło gładko.
Wydaje mi się, że warto zacząć od listu poleconego z wypowiedzeniem umowy, a potem jeśli lokator dalej zostanie to dopiero sąd. Nie wiem czy od razu adwokat jest potrzebny, ale chyba lepiej mieć kogoś kumatego przy sobie.