Jak pozbyć się lokatora zgodnie z prawem?

Przez bartek888 · 22.06.2026, 13:10 · Biznes, finanse i prawo · 8 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 22.06.2026, 13:10
Mam mieszkanie i lokator od kilku miesięcy nie płaci czynszu i nie chce się wyprowadzić 😕. Chciałbym to uregulować zgodnie z prawem, żeby nie narobić sobie kłopotów. Macie jakieś pomysły co robić? Muszę najpierw wypowiedzieć umowę, czy od razu iść do sądu? Dzięki za wszelkie sugestie.
Napisano 23.06.2026, 18:05
Miałem kiedyś identyczny przypadek – wysłałem wypowiedzenie listem poleconym i czekałem miesiąc, potem poszedłem do sądu. Po kilku miesiącach eksmisja się udała, choć straciłem trochę nerwów i opłaciłem prawnika.
Napisano 03.07.2026, 22:35
Jeśli lokator zalega z czynszem i nie chce się wyprowadzić, to najpierw formalnie wypowiedz mu umowę najmu zachowując termin wypowiedzenia określony w umowie lub kodeksie cywilnym. Gdy to nie pomoże, złóż pozew o eksmisję do sądu rejonowego wraz z dowodami zaległości i potwierdzeniem wysłania wypowiedzenia. Warto też skorzystać z pomocy prawnika czy poradni prawnej, żeby wszystko poszło gładko.
Napisano 10.07.2026, 16:20
Wydaje mi się, że warto zacząć od listu poleconego z wypowiedzeniem umowy, a potem jeśli lokator dalej zostanie to dopiero sąd. Nie wiem czy od razu adwokat jest potrzebny, ale chyba lepiej mieć kogoś kumatego przy sobie.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie