Zastanawiam się nad zakupem laptopa do ok. 3500 zł i kompletnie nie wiem, na co zwrócić uwagę. Ma mi służyć głównie do przeglądania neta, oglądania filmów i od czasu do czasu do jakiejś prostej obróbki zdjęć. Zależy mi na dobrej baterii i przyzwoitej wydajności, ale nie chcę przekraczać budżetu. Słyszałem o jakichś promocjach na Lenovo i Acer, ale opinie są różne. Czy ktoś coś doradzi, na co patrzeć w specyfikacji? Albo może ktoś ostatnio kupował w podobnym przedziale cenowym i ma jakieś tipy? Dzięki :)
Macie jakieś pomysły na laptopa do 3500 zł?
Ja kupiłem jakiś czas temu Lenovo ThinkBook z Ryzenem za ~3600 zł i szczerze nie żałuję, bateria trzyma ok. 8h.
U mnie sprawdził się HP Pavilion w podobnym budżecie.
Testowałem HP w sklepie, ale padła mi matryca po roku, więc odradzam modele z niższej półki HP.
Nie ignoruj kwestii chłodzenia – większość laptopów w tej cenie ma głośne wentylatory pod obciążeniem. Możesz spojrzeć na recenzje na YT, np. na kanał, który testuje temperatury, zanim kupisz.
Jak budżet to ok. 3500 zł, to ASUS VivoBook 15 X513 z Intel Core i5-1135G7 i 16 GB RAM (po dokupieniu kości) może się sprawdzić. Możesz dokupić RAM 8 GB za ~150 zł i mieć fajny sprzęt na lata.
Podobny dylemat mam, ale jeszcze nie wiem.
Jeśli planujesz lekką obróbkę zdjęć, to postaraj się znaleźć laptop z procesorem Ryzen 5 5500U (6 rdzeni), min. 8 GB RAM i dyskiem SSD 512 GB. Sam mam Lenovo IdeaPad 5 15, czasami udało mi się wyrwać w okolicach 3400 zł i działa sprawnie, bateria trzyma ok. 7h przy przeglądaniu neta.
Szukaj promocji typu cashback albo rat 0% w dużych sieciówkach, da się zejść z ceny do ok. 3300.
Na co dzień używam Acer Swift 3 z Ryzenem i naprawdę mi wystarcza, cichy i lekki.
Nie wiem czy ta matryca w Acerze Nitro jest warta dopłaty, ale ktoś pisał, że kolory są słabe.
U mnie sprawdził się Dell Inspiron 15 3000, po dokupieniu RAM do 12 GB działa płynnie do codziennych zadań.
Może zerknij też na ofertę sklepów z outletami – czasem można dorwać sprzęt z gwarancją w niższej cenie.
Warto też zwrócić uwagę na matrycę – najlepiej IPS i rozdzielczość min. Full HD. Modele AMD często mają lepszy stosunek cena/wydajność, więc szukałbym np. Aspire 5 z Ryzenem 4500U albo podobne. Ważna sprawa to SSD NVMe zamiast SATA.
Nie jestem ekspertem, ale podobno procesory AMD mają gorszą wydajność jednowątkową.
Może 16 GB RAM to overkill jak dla Ciebie, ale chyba lepiej mieć zapas.
Asusa VivoBook, spoko cena/jakość.
Z moich doświadczeń przy wyborze laptopa za 3,5k zł sama obudowa może być plastikowa, ale klawiatura z podświetleniem już jest duży plus. Sprawdź też grubość (czy dasz go do torby) i wagi – niektóre modele są nawet poniżej 1,8 kg.