Mam pytanie do osób, które już podliczyły punkty: jak dużo trzeba mieć, żeby się dostać do dobrego liceum w mojej okolicy? U mnie wyszło 89 punktów, ale słyszałem, że do niektórych szkół wymagają 95–100. Czy ktoś ma podobne wyniki? I jak to wyglądało u was? Z góry dzięki za info :)
Ile punktów macie na rekrutacji do liceum?
U mnie 88 i wszedłem bez problemu.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba liceum jeszcze brało pod uwagę punkty z biologii.
Podbijam temat, też czekam na komentarze.
Ja bym próbował nawet jak masz 88, czasem ktoś rezygnuje.
Moim zdaniem dajemy radę spokojnie z 90+.
Może lepiej zapytać w sekretariacie szkoły, ja sam nie mam dokładnych liczb.
Ja bym jeszcze poczekał na ostateczne wyniki, może coś się trochę ruszy.
Moim zdaniem kluczowe jest też to, ile osób wybierze takie same przedmioty co ty, bo wtedy więcej punktów potrzebnych.
U mnie w małym miasteczku do lokalnego liceum wystarczało 70–75 pkt, ale te prywatne bardziej topowe wymagały ponad 100.
Jeśli chodzi o rekrutację z 2019, to przygniatające LO w Warszawie ustawiło próg na około 140 pkt. Mniej prestiżowe szkoły miały około 85–95 pkt. To naprawdę zależy od miasta i liczby miejsc.
Rok temu miałam 90 punktów i byłam 5 na liście rezerwowej, ostatecznie się dostałam po zwolnieniach.
Polecam zrobić symulację rekrutacji na stronie szkół, gdzie wpiszesz swoje punkty i zobaczysz aktualne progi. Uwzględniaj też, że część szkół bierze pod uwagę certyfikaty z angielskiego.
U nas w Poznaniu do najlepszych liceów średnio potrzeba około 110–120 punktów, ale do przeciętnych wystarczy 85–90. Ważne są dodatkowe osiągnięcia, jak konkursy przedmiotowe czy sportowe. Na stronie OKE można sprawdzić dokładne progi z poprzednich lat. Ja miałem 92 punkty i dostałem się do drugiego wyboru, bo pierwsze było za oblegane. Zobacz też ile osób się ubiegało, to spora konkurencja.
Eh też stresuję się tymi punktami, czekam jak co roku na ostateczne dane.
Miałam ostatnio 98 punktów i wbiłam do mojego wymarzonego LO dopiero po drugim etapie rekrutacji – ważne były egzaminy dodatkowe.
Chyba progi zmieniają się co roku, więc na przyszłorocznych może być inaczej.
Też się nad tym zastanawiam, ciekawi mnie ile jest wymagane w innych miastach.
Ja bym może temat podbijał, czekam na więcej info od innych ;).
Ja miałem 95 i spokojnie wpadłem do swojego LO.