Ostatnio wyszło mi w badaniach, że mam podwyższony cholesterol. Zastanawiam się, co konkretnie pomaga poza lekami. Słyszałem o płatkach owsianych, awokado i oleju lnianym, ale nie wiem, czy to wystarczy. Czy warto włączyć jakieś suplementy albo zmienić styl życia w inny sposób? Ktoś z Was miał podobne wyniki i ogarnął temat tak, żeby zejść do normy?
Macie jakieś sprawdzone sposoby na obniżenie cholesterolu?
może awokado lepiej dodawać codziennie, ale nie wiem czy nie za tłuste
Staraj się wprowadzić więcej ryb zimnowodnych, jak łosoś czy makrela. To źródło zdrowych tłuszczów i działa korzystnie na profil lipidowy.
kilka lat temu miałem podobny problem, zaczęłem biegać 3 razy w tygodniu i odstawiłem wędliny – cholesterol spadł sporo
ja jadłem codziennie na śniadanie płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem, po trzech miesiącach wyniki się poprawiły
też oglądam ostatnio ten temat, ale jeszcze nie znalazłem złotego środka
Jeśli masz wysoki cholesterol, to pierwsze co bym zrobił to ograniczył tłuszcze trans i nasycone – zamiast masła na kanapce spróbuj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Do tego codziennie garść orzechów włoskich, bo zawierają kwasy omega-3.
ja bym brał czerwone wino w małych ilościach 🍷
W diecie zwróć jeszcze uwagę na zwiększenie błonnika – warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo. Unikaj słodyczy i fast foodów. Regularne spacery albo rower po minimum 30 minut dziennie też robią robotę.
ja na początku brałem omega-3 z apteki i łączyłem z dietą, czułem różnicę po paru tygodniach
chyba jak pijesz sok z buraka to też niby pomaga, ale nie wiem czy realnie
ogranicz mleko i sery, dużo laktozy tam drzemie 🤷
wydaje mi się, że zielona herbata może trochę pomagać, ale nie jestem pewien
podoba mi się ten wątek, bo też chce zgłębić temat
Suplementy z czerwonym ryżem drożdżowym mogą pomóc, mają naturalnie występujące statyny. Ale skonsultuj to najpierw z lekarzem przed dłuższym stosowaniem.
u mnie spirulina też dała lekki efekt
ja piłem olej z ostropestu i coś tam dawno temu ruszyło w dół
u mnie strzał w dziesiątkę to owsianka z siemieniem lnianym 😋
fajny wątek, liczę na kolejne rady
no niestety temat złożony, sam szukam info