Mam Ursusa C-360 i zastanawiam się nad montażem turbo dla większej mocy. Trochę czytałem, że ludzie montują różne turbosprężarki od innych maszyn, ale nie wiem, co będzie najbardziej pasować do tego silnika. Ktoś próbował to u siebie? Jakie turbo wybraliście i czy wymagało to większych przeróbek? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)
Jaki turbo wybrać do Ursusa C-360?
Nie jestem ekspertem, ale może warto zapytać w warsztacie od ciągników.
Ważne żeby olej dobrze chłodzić.
Wydaje mi się, że turbo od C-330 będzie pasować, ale mogę się mylić.
W mojej okolicy mechanik polecał turbo z silnika 3LD z Ursusa C-330. Trochę trzeba podkleić uszczelki, ale po montażu jest ok. 30-40% więcej momentu. Największy problem to dolot powietrza i wzmocniona pompa oleju.
Miałem też turbo od silnika samochodowego i po tygodniu posypała się łożyska, nie polecam.
Polecam po montażu od razu wymienić chłodnicę oleju na większą, bo inaczej turbo będzie padać.
Zrobiłem u siebie tuning z turbiną od IVECO 2.8. Dolot powietrza wziąłem z większej rury 60 mm, kolektor wydechowy przerobiłem i jest ok. Bez większych drgań i z drenażem oleju działa od 3 sezonów.
Zrobiłem u siebie tuning z turbiną od IVECO 2.8. Dolot powietrza wziąłem z większej rury 60 mm, kolektor wydechowy przerobiłem i jest ok. Bez większych drgań i z drenażem oleju działa od 3 sezonów.
u mnie turbo od Iveco działało spoko przez 2 sezony
Uwaga na układ wydechowy – trzeba zamontować większą rurę i solidne mocowanie, żeby nie wyrzucało gazów pod górę. Jak poszukasz na OLX to ludzie sprzedają całe zestawy z demontażu.
Ja bym brał to z MTZ, sprawdzone u kumpla.
U mnie przy C-360 turbo od Iveco 2.8 przed przebiegiem 200h zaczęło wariować, więc jednak do silników rolniczych lepiej coś z Ursusa.
Dokładnie, lepiej porządnie wszystko uszczelnić.
Najczęściej poleca się turbosprężarkę z MTZ-80 (taką od rosyjskiego Belarus). Ma podobną charakterystykę i przy odpowiednim uszczelnieniu pasuje do kolektora w C-360. Trzeba przerobić mocowanie i zrobić dodatkowe chłodzenie oleju, bo fabrycznie silnik nie ma przewodów do chłodnicy turba. Koszt całości to ok. 1500-2000 zł z profesjonalnym montażem.
Nie warto inwestować w turbonewki chińskie bez dokumentacji, lepiej poszukać używki z Ukrainy bądź Białorusi. Mają lepiej wyważony wirnik, a przy okazji tanio wychodzi.