Zastanawiam się właśnie nad trybem studiów i kompletnie nie wiem co wybrać: dzienne czy zaoczne. Chciałbym pogodzić naukę z pracą na pół etatu, ale boję się, że nie ogarnę wszystkiego. Ktoś ma doświadczenia z obiema opcjami i może doradzić?
Dziennie czy zaocznie – macie jakieś opinie?
Podoba mi się temat, czekam na więcej opinii.
Trudny wybór, każdy tryb ma plusy i minusy.
Generalnie uczelnie publiczne dzienne mają limit miejsc, więc konkurencja jest większa. Zaoczne rekrutują luźniej, ale płacisz za semestr.
Jeśli marzysz o karierze naukowej, to dzienne lepsze, bo możesz korzystać z projektów badawczych i stypendiów naukowych. Zaoczne raczej nastawione na praktykę.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale może zaoczne będą mniej stresujące, bo masz weekendy wolne?
Ja bym chyba poszedł na dzienne, fajniej z ludźmi się integrować.
Też się zastanawiam, temat ciekawy.
Heh, ja to i tak wszystko na ostatnią chwilę robię
Studia dzienne dają dużo czasu na naukę i aktywności studenckie, ale trzeba być dyspozycyjnym w tygodniu. Zaoczne to wykłady zwykle w weekendy, można pracować w tygodniu, ale masz więcej samodzielnej pracy i opłaty czesnego.
U mnie na filozofii większość była zaoczna, bo ludzie pracowali. Ale i tak większość odpuszczała zaliczenia, bo terminy kolidowały z robotą.
Zaocznie to spanie na wykładach haha
Może lepiej zaocznie, bo właśnie myślałem o pracy i trudno mi znaleźć czas w tygodniu.
Ja swego czasu frunąłem na dzienne i było git.
Miałem dzienne, ale po pół roku przerzuciłem się na zaoczne bo musiałem dorabiać. Teraz lepiej mi idzie praca i jakoś zaliczam wszystko.
Chyba bym spróbował dziennych, ale nie wiem czy dam radę pracować potem po zajęciach.
W zaocznych często płacisz czesne, więc trzeba mieć budżet. Dziennie jest darmowe, jeśli się dostaniesz na publiczną uczelnię, ale mniej elastyczne godziny.
Dziennie spoko, ale trzeba mieć luz w planie.
Można też wziąć urlop bezpłatny w pracy na egzaminy, więc i zaoczne i dzienne da się pogodzić.
Wydaje mi się, że zaoczne to większy tren na zdalną naukę, ale nie jestem pewien.