Słyszałem ostatnio, że emerytury z KRUS są dużo niższe niż z ZUS, ale nie mam zielonego pojęcia ile mniej więcej. Czy ktoś orientuje się, jakie są średnie kwoty emerytur dla rolników? Chodzi mi o jakąś orientacyjną liczbę netto, bo planuję budżet na przyszłość. Dzięki z góry za jakieś wskazówki :)
Na jaką emeryturę z KRUS można liczyć?
Podbijam, bo też chcę wiedzieć, czy da się jakoś wyliczyć samemu.
Po 30 latach mam 2100 net, a mój ojciec z 40 latach składowych ma już koło 2500 zł.
Może warto poczekać na raport GUS, tam są najnowsze statystyki.
U mnie tatuś ma bodajże 2k netto.
Kiedy ja przeszedłem na emeryturę, dostałem 2300 zł brutto i byłem mocno zaskoczony, że to tak mało.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale ostatnio czytałem o kwocie ok. 2 tys.
Często zapominamy o zaliczkach na PIT, więc netto może być niżej niż się wydaje.
Chyba słyszałem, że minimalna to jakoś 1200 netto, ale głowy nie dam.
Trzeba uwzględnić też osobiste osiągnięcia rolne – jeśli ktoś miał przychody, to składki były wyższe, więc emerytura też.
Słyszałem różne liczby, ciężko się połapać.
Generalnie nie ma co się nastawiać na majątek ;)
Ja bym liczył na ok. 2k, nie więcej.
Też miałem ostatnio takie pytanie do siebie.
Też się nad tym zastanawiam od dawna.
Moja mama ma 1600 zł netto, płaciła od nastu lat, były przerwy, stąd taka kwota.
Ja po 20 latach płacenia składek dostałem w zeszłym roku 1750 zł. Myślałem, że będzie więcej, ale waloryzacja poszła bardzo słabo.
Minimalna emerytura w KRUS to ok. 1000 zł, a przeciętna brutto to faktycznie te 2400. Dokładne informacje warto sprawdzać w oddziale KRUS.