Mam synka, który ma już jakieś 5 miesięcy i ciągle zastanawiam się, kiedy zrobić przesiadkę z nosidełka do spacerówki. Słyszałam różne opinie – że jak zacznie pewnie trzymać główkę albo po skończeniu pół roku, ale trochę się gubię. Do tej pory używaliśmy gondoli i nosidła, ale mam ochotę już trochę odciążyć plecy. Czy wasze maluchy też tak wcześnie skakały do spacerówki? Jakie są wasze doświadczenia?
Od kiedy można wozić dziecko w spacerówce?
Z tego co wiem, większość spacerówek jest przeznaczona dopiero od momentu, gdy dziecko umie stabilnie trzymać główkę, czyli zwykle ok. 6 miesiąca. Ważne też, żeby maluch siedział samodzielnie albo z minimalnym wsparciem. Dobrze sprawdzić instrukcję producenta i wagę, bo czasem jest limit np. 9 kg.
Moja córka wskoczyła do spacerówki jak miała 7 miesięcy i było super, wcześniej w gondoli było ok, ale wtedy już chciała wszystko oglądać z wysokości
U mnie od 6 miesiecy spacerowka to strzal w dziesiątkę, syn zadowolony i ja luzniej :)
Chyba można już od 4-5 m-cy, ale nie jestem pewna, najlepiej sprawdzić u pediatry czy nic nie stoi na przeszkodzie
Też się nad tym zastanawiam, bo mój malec ma teraz 5 miesięcy