Planuję wpłacić trochę oszczędności w gotówce na konto ale nie chcę przyciągać uwagi w banku. Słyszałem, że powyżej pewnej kwoty trzeba składać jakieś oświadczenia albo jest kontrola. Czy ktoś wie, jaka to kwota i czy bank może coś zgłosić? Bo nie mam ochoty na jakieś dodatkowe formalności. Chodzi mi raczej o kwoty rzędu kilkunastu tysięcy złotych. Wolałbym uniknąć pytań od pracownika. Może ktoś miał podobną sytuację? Dzięki za wskazówki 😊
Ile można wpłacić do banku gotówki bez kontroli?
Ja bezradnie czekam na konkretne liczby.
Nie wiem czy dobrze liczę, ale chyba ponad 60k zł już wywołuje kontrolę.
Oficjalnie obowiązek raportowania transakcji gotówkowych wynosi równowartość 15 000 euro, ale banki mogą mieć niższe wewnętrzne limity więc lepiej zerknąć w dokumenty.
Chyba kiedyś czytałem, że bank musi zgłaszać ponad 15k euro, ale nie jestem ostatecznie pewny.
Ja bym po prostu rozbił na kilka wpłat w odstępach.
W różnych bankach procedury mogą się różnić, więc warto sprawdzić w swoim.
Z doświadczenia, przy wpłacie 10k nikt nic nie sprawdzał, przy 25k pytali od razu o dokumenty.
W regulaminie banku jest wzmianka o kwotach do zgłaszania, podpytaj w oddziale.
Jak dla mnie to do 50k w pl są spoko.
Wydaje mi się, że limit to ok. 15 tysięcy euro bez zgłoszenia, ale nie jestem pewien.
Kiedyś wpłacałem 30k zł jednorazowo i nikt nic nie mówił, ale miałem przejrzyście skąd kasa.
Z tego co pamiętam, przepisy przeciwdziałania praniu pieniędzy nakładają obowiązek zgłaszania transakcji gotówkowych powyżej równowartości 15 000 euro. W przeliczeniu na złotówki to około 68 tys. miesięcznie. Powyżej tej kwoty bank powinien przekazać informacje do GIIF. Warto jednak potwierdzić u doradcy AML w banku, bo regulacje mogą się zmieniać.
Też się zastanawiam nad tą kwestią, temat ciekawy.
Podbijam, bo sam planuję większe wpłaty.
U mnie przy 20k zł zadali tylko pytanie o cel.
Miałem taką sytuację, że wpłaciłem 50k i poprosili mnie o oświadczenie. Lepiej być gotowym.
Ja robiłem mniejsze wpłaty po 10k i spoko.
Bank może pytać o źródło pochodzenia gotówki przy wpłatach powyżej 15 tys. euro. To część procedur AML. Jeśli nie chcesz formalności, lepiej wpłacać poniżej tej wartości. Urzędowo limit dotyczy sumy operacji w miesiącu.
Warto też pamiętać, że limity liczy się łącznie z przelewami gotówkowymi na rachunek i wypłatami. Każda instytucja raportuje to oddzielnie, ale kryteria są podobne.