Zastanawiam się, czy da się po prostu rzucić wypowiedzenie i odejść od razu następnego dnia? Mam jakieś ważne sprawy prywatne i chciałbym szybko to załatwić, ale nie wiem czy prawo mi na to pozwala. Czy ktoś kiedyś próbował coś takiego? Co robić, żeby nie narobić sobie problemów? Będę wdzięczny za rady 🙂
Czy można zwolnić się z pracy z dnia na dzień?
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba można bez wypowiedzenia
u mnie się udało rzucając wypowiedzenie od ręki i było po sprawie
no nie wiem, walczyłabym o porozumienie w dziale kadr
Osobiście wyleciałem z roboty z dnia na dzień, ale poszło przez zwolnienie lekarskie – niby nie fair, ale przeszło
Warto po prostu porozmawiać z działem HR
Pamiętaj, że porozumienie stron jest najbezpieczniejsze – warto to ustalić na piśmie i dokładnie określić datę rozwiązania umowy.
Z kodeksu pracy wynika, że standardowo masz okres wypowiedzenia (zależnie od stażu), więc nie możesz odejść z dnia na dzień bez porozumienia ze stroną pracodawcy.
Jeżeli odejdziesz bez zachowania okresu wypowiedzenia, pracodawca może domagać się odszkodowania w wysokości wynagrodzenia za ten czas.
Jak u mnie to podmieniłem aneks do umowy i byłem wolny w ciągu paru dni
Czasem pracodawca od ręki przyjmuje wypowiedzenie
Raz zrobiłem tak, że zaproponowałem porozumienie i zwolniłem się od ręki – poszło gładko
Jeśli naprawdę chcesz zakończyć umowę natychmiast, jedyny sposób to porozumienie stron – obie strony podpisują zgodę i umowa kończy się w wybranym terminie.
Myślę, że wszystko zależy od firmy i szefa
Z mojej perspektywy najlepiej iść najpierw na L4, a potem negocjować zakończenie umowy
musisz mieć porozumienie, inaczej biegają terminy wypowiedzenia
wydaje mi sie, ze prawo tego nie dopuszcza
podbijam temat bo tez chce wiedziec
u mnie podobna sprawa w zespole
łatwiej niż myślisz, ale szef może cię zatrzymać na okres wypowiedzenia