Planuję ogarnąć sobie w garażu warsztat i zastanawiam się nad kompresorem. Nie musi to być nic mega dużego. Ale chciałbym żeby dał radę dmuchać pistolet do malowania i podłączać narzędzia pneumatyczne. Zależy mi też na tym żeby był cichy i nie zajmował połowy garażu. Macie jakieś sprawdzone modele albo polecicie parametry jakie warto brać pod uwagę?
Jaki kompresor wybrać do małego garażowego warsztatu?
Ja kupiłem Fini Turbo II 50 l, 2,2 kW i jestem zadowolony. Hałas jest przyzwoity, a do malowania i narzędzi starcza w zupełności 😊
Ja bym brał coś z 50 l i ok. 3 KM, przynajmniej masz zapas.
Też się nad tym zastanawiam, bo mój stary już ledwo zipie.
Sprawdź poziom hałasu – do garażu lepiej, żeby było poniżej 75 dB. Są też wersje z obudową wygłuszającą i gumowymi nóżkami, co naprawdę pomaga.
Jeśli chcesz malować pistoletem, to warto celować w zbiornik min. 50 l i moc silnika ok. 2–3 KM (czyli ok. 1,5–2,2 kW). Zwróć uwagę na duty cycle – z 50-litrową chłodnicą masz zwykle 50% pracy, co pozwoli na dłuższe sesje bez przegrzewania. Przy ciśnieniu roboczym 8 bar i max. 10 bar spokojnie podłączysz większość narzędzi. Olejowy model będzie trwalszy i trochę cichszy od taniego bezolejowego, ale wymaga serwisu.
Zacznij od tego, ile l/min potrzebujesz, potem dobierz zbiornik i moc silnika.