Chcę kupić nowy telewizor i totalnie nie wiem co wybrać. Zastanawiam się między OLED, QLED a zwykłym LED. Podobno OLED daje najlepszy kontrast, ale słyszałem też o wypalaniu pikseli. QLED ponoć lepszy do jasnych pomieszczeń. LED to chyba opcja budżetowa. Czy ktoś się na tym zna i może doradzić? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki :)
Jaki telewizor wybrać – OLED, QLED czy LED?
Przesiadłem się kilka miesięcy temu z LEDa Sony na LG OLED i różnica kosmiczna – kolory i czerń naprawdę robią wrażenie, a wypaleń zero jak na razie.
Też się nad tym zastanawiam, czekam na opinie innych ;)
Generalnie OLED oferuje najlepszą czerń i kontrast, ale trzeba się liczyć z ryzykiem wypaleń przy statycznych obrazach. QLED ma z kolei mocne podświetlenie, więc sprawdzi się w jasnych salonach, kolory są żywe, a jasność spora. Zwykłe LEDy będą tańsze, ale kontrast i kąty widzenia słabsze. Jeśli grasz na konsoli, zwróć też uwagę na input lag i porty HDMI 2.1.
Ja bym brał Samsunga QLED – super jasne kolory i spoko ceny jak na tej klasy sprzęt.