Ostatnio zacząłem zgłębiać temat run i mam spore zamieszanie z ich interpretacją. W internecie są różne źródła, jedni twierdzą, że Fehu to bogactwo, inni że raczej wymiana energii. Nie wiem, który system jest rzetelny i jak podchodzić do kolejnych znaków. Ktoś ogarnia znaczenie poszczególnych run ze starszego futharku? Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Jakie znaczenie mają runy z futharku?
Wydaje mi się, że runa Kenaz to oświecenie, ale mogę się mylić.
Ja najczęściej używam Fehu i Laguz, czuję że naprawdę pomagają przy nowych początkuch.
U mnie Ehwaz wyskakuje zawsze przy zmianach partnerstwa, spoko symbol.
W internetowych PDF-ach czasem opisy różnią się w detalach, ale ogólne znaczenie bywa zbliżone.
Ciekawe, czy ktoś wrzuci jakieś tablice z opisem.
Też kiedyś o tym czytałem, fajny temat.
Są różne szkoły interpretacji, niektórzy bazują na źródłach archeologicznych, inni na praktyce ezoterycznej.
Runy wywodzą się z alfabetu germańskiego i każda ma konkretne znaczenie, np. Fehu kojarzona jest z zasobami i inicjacją zmian, Uruz z siłą woli czy zdrowiem, a Ansuz z komunikacją i inspiracją. Warto patrzeć też na pozycję w rzędzie run i kontekst talizmanu czy układu runicznego.
Mnie przy problemach w relacjach wyskoczyło Mannaz i faktycznie zaczęło poprawiać komunikację z bliskimi.
Chyba Sowilo to słońce i energia życiowa, ale nie mam pewności.
Osobiście mieszałem opisy z kilku książek i dodawałem własne intuicyjne skojarzenia.
Polecam zerknąć do ‘‘Runy w praktyce’’ autorstwa Any Nielsen, ale to tylko jedno z wielu podejść.
Kiedyś robiłem wróżbę i przy pytaniu o rozwój kariery wyszła mi raidho – rzeczywiście potem miałem podróż służbową, więc jakoś zadziałało.