Zastanawiam się nad zakupem laptopa do codziennego użytku – głównie pakiet Office, przeglądanie internetu i oglądanie filmów. Budżet mam około 2000–2500 zł. Nie zależy mi na grach, ale przydałaby się dobra matryca i bateria trzymająca przynajmniej 6–8 godzin. Widziałem sporo modeli różnych marek i trochę się pogubiłem. Macie jakieś sprawdzone typy w tej cenie? Z góry dzięki za sugestie :)
Jaki laptop wybrać do codziennego użytku?
Też zastanawiam się nad laptopem, temat ciekawy.
U mnie sprawdził się Acer Nitro 5, chociaż to laptop gamingowy, ale kultura pracy i chłodzenie w biurowych zastosowaniach też trzyma poziom.
Wydaje mi się, że Samsung Galaxy Book to dobra opcja, ale nie jestem pewien.
Nie wiem czy budżet 2500 zł wystarczy na coś solidnego, może lepiej podbić do 3000?
Do biura brałbym Asus ZenBook, lekki jak chmurka :)
Moim zdaniem warto spojrzeć na ASUS VivoBook S14 – ma szybki dysk SSD, lekki korpus i przyzwoitą wydajność. W tej cenie często można też trafić na wersję z dedykowaną grafiką albo lepszą klawiaturą.
U mnie prawie to samo, jeszcze szukam.
Miałem Lenovo Yoga i jednak wolałem coś z klasyczną obudową – matryca fajna, ale zawiasy czasem skrzypiały.
Bierz MSI Modern 14, fajnie wygląda i jest szybki.
O ile nie grasz w zaawansowane gry, to procesor Ryzen 5 5500U spokojnie wystarczy do przeglądarki, pakietu Office i streamingu filmów. Zwróć uwagę na modele z RAM-em do rozszerzenia i dyskiem M.2 NVMe.
Lenovo ThinkPad E14 to chyba najlepszy kompromis między ceną, wytrzymałością a komfortem pisania. Bateria trzyma około 8–10 godzin, a klawiatura jest świetna do długich sesji.
Sprawdź też HP ProBook 450 G8 – obecne promocje dają sensowne rabaty, a konfiguracje z 16 GB RAM naprawdę przyspieszają pracę w wielu programach.
Podbijam, potrzebuję podobnych info.
Warto też zwrócić uwagę na dostępność serwisu i gwarancję.
Jeśli zależy Ci na dobrej ergonomii i długiej pracy na baterii, to polecam modele z procesorem Intel Core i5 11. generacji, minimum 8 GB RAM i dyskiem SSD 512 GB. Solidna obudowa utrzyma laptopa w dobrym stanie, a matowa matryca 14–15,6 cala będzie wystarczająca do biurowych zadań.
W firmie korzystam z Dell Latitude 3410 i jak dotąd nie mam zastrzeżeń – solidna konstrukcja, łatwość rozbudowy i niezła bateria. Co prawda cena jest wyższa, ale często da się coś upolować w promocji.
Myślę, że dużo zależy od tego, czy potrzebujesz obsługi wideo czy tylko pakietu biurowego.
Kupiłem w zeszłym miesiącu HP Pavilion i byłem mile zaskoczony wydajnością. Jedynie temperatura pod obciążeniem mogłaby być niższa.
Ja mam Acera Swift 3 i spoko, lekki i bateria trzyma cały dzień.