Może ktoś tu pracuje jako przedstawiciel handlowy i mógłby opisać jak to wygląda w praktyce? Zastanawiam się, co robi się na co dzień, ile jest wizyt u klientów i jak to się przekłada na zarobki. Czy dużo czasu spędza się w samochodzie, a może biuro jest ważniejsze? Ogólnie interesuje mnie, czy warto w to iść i na co zwrócić uwagę na start.
Jak wygląda praca przedstawiciela handlowego na co dzień?
Polecam zaopatrzyć się w powerbank i schłodzony termos z kawą 😄
W większości firm zaczynasz od onboardingu, potem masz listę klientów do obdzwonienia, stopniowo dostajesz własne rejon. Samochód służbowy plus telefon i laptop. Ważne są raporty dzienne i tygodniowe, często korzysta się z CRM.
Nie wiem czy musi się być non stop online, ale z rozmów wiem że tak.
Ogólnie to zależy od branży i produktu, to dwie różne historie.
W poprzedniej firmie płacili mi 3 tys. netto + prowizja ok. 5%. Po roku przeszedł mój dochód do 5 tys. netto, więc warto było się przyłożyć.
Fajny temat, sam szukam info na ten temat.
A co z podróżami służbowymi poza miasto? Też ktoś ma taki zakres?
Warto też zainwestować w dobre buty i ubrania – sporo się chodzi i spotkania są czasami eleganckie. Budżet na paliwo albo karta paliwowa to też kluczowa sprawa.
Wydaje mi się, że niezły stres generuje konieczność dotrzymania planu sprzedaży.
Ja zaczynałem od call center, potem przesiadłem się do działu sprzedaży B2B. W terenie bywa ciężko, ale jak lubisz ludzi to spoko.
Ja tam lubię wyzwania, ale nie każdemu to leży.
Podbijam, sam chciałbym wiedzieć coś więcej o tej pracy :)
Pracuję jako przedstawiciel handlowy od 4 lat w branży farmaceutycznej. Na co dzień odwiedzam klientów, prezentuję ofertę, negocjuję warunki umów i przygotowuję zamówienia. Solidne przygotowanie merytoryczne i umiejętność słuchania to podstawa, bo trzeba rozumieć potrzeby klienta. Wynagrodzenie składa się z podstawy plus prowizje, łącznie można spokojnie zarobić 6−8 tys. zł, ale to zależy od firmy i twoich wyników.
Pamiętaj o budowaniu pipeline'u – zawsze miej w zapasie leady i nie czekaj aż klienci sami zadzwonią. Regularne follow-upy to podstawa, większość sprzedaży zamyka się po kilku kontaktach. No i przygotuj się na odrzucenie – spora część ofert nie przechodzi.