Zastanawiam się ostatnio nad wypłaceniem całej gotówki z konta. Słyszałem o jakichś opłatach za utrzymanie rachunku i inflacji, więc może lepiej trzymać kasę w ręku. Z drugiej strony boję się, że jak schowam ją w domu, to może zostać ukradziona albo od wartości straci przez inflację. Czy ktoś tu miał podobną sytuację? Co radzicie – zostać przy banku czy jednak wyjąć wszystko?
Czy opłaca się wyciągnąć gotówkę z banku?
Warto też wziąć pod uwagę, że banki oferują cashback czy darmowe ATM-y, więc realnie możesz zyskać na przewalutowaniu lub punktach, zamiast trzymać gotówkę pod materacem.
chyba lepiej by bylo rozlozyc ryzyko, troche kasy w banku a troche w domu nie?
tak czy owak ciekawy temat
podbijam bo czekam na odpowiedz
ja wolę trzymać w koncie, wygodniej
Ja rok temu wyjeliśmy część kasy z rachunku i schowałem w sejfie. Dzięki temu nie płaciłem prowizji, ale szału nie było – inflacja i tak zjadła wartość.
Ja bym nie wypłacał, bo bank chyba i tak lepiej pilnuje kasy niż my w domu.
Popieram to, co napisał/a kolega/koleżanka wcześniej.
tez sie nad tym zastanawiam ostatnio
Jeśli twoje konto nie generuje wyższych opłat niż potencjalna inflacja, lepiej trzymać w banku. Pamiętaj, że depozyty do 100 tys. euro są gwarantowane przez BFG, więc środki są bezpieczne. Wypłacanie dużych kwot może wiązać się z limitem na oddziale, a trzymanie gotówki w domu zwiększa ryzyko kradzieży.
nie jestem pewien, czy bank mi nie zacznie blokować konta przy większej wypłacie
u mnie w banku jak trzymasz min 10k to nie ma opłat
Sprawdź najpierw, ile wynosi opłata za prowadzenie konta miesięcznie. Jeśli przekracza np. 10 zł i nie masz innych korzyści, to może faktycznie się to nie opłaca. Alternatywnie pomyśl o lokacie lub funduszu krótkoterminowym.
Sam kiedyś przeszedłem na konto bez opłat, ale potem opłaty wróciły i straciłem sporo kasy. Teraz część trzymam w domu, a część na koncie.
Miałem kiedyś problem, bo wypłaciłem dużą sumę i musiałem to zgłosić fiskusowi. Od tamtej pory trzymam tylko tyle ile potrzebuję.
Wydaje mi się, że lepiej wypłacić część, ale nie wiem czy dobrze kombinuje