Mam niezbyt chlubną historię w BIK i zastanawiam się, czy w ogóle da się gdzieś wyrobić kartę kredytową bez tego sprawdzania. Słyszałem coś o bankach spółdzielczych albo fintechach, które niby omijają BIK, ale nie wiem, na ile to prawda. Macie jakieś sprawdzone opcje, z których sami korzystacie? Jakie są koszty i warunki? Może jakieś przykłady banków albo aplikacji? Będę wdzięczny za konkretne info :)
Gdzie można wyrobić kartę kredytową bez sprawdzania BIK?
Wydaje mi się, że SkyCash kiedyś miał jakąś opcję, ale nie za bardzo kojarzę szczegóły.
Może fintechowy Twist? Słyszałem, że oni sobie radzą inaczej z weryfikacją.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Provident chyba nie patrzy na BIK przy karcie.
Z tego co wiem, w bankach spółdzielczych często patrzą bardziej na dochody niż na historię w BIK. Warto popytać w SGB czy BPS. Do tego fintechy jak Monese albo Revolut dają wirtualne karty kredytowe na uproszczonych zasadach.
Bank Pocztowy dawał mi kartę kredytową bez BIK, ale tylko po wykupieniu konta premium. Koszt 10 zł miesięcznie, ale karta działa.
Ja brałem w Revolut, działa bez BIK i spoko.
U mnie spółdzielczy bank ogarnął kartę bez BIK, serio.
Chyba widziałem reklamę Neo Banku, że bez BIK, ale nie jestem pewien czy to dotyczy kart.
Część neobanków (N26, Bunq) nie korzysta z polskiego BIK, mają własne procedury. Limity są skromne, ale można zacząć od małych kwot i potem aplikować o większe.
Podbijam temat, ktoś więcej?
Monese daje wirtualną kartę, zero BIK.
Spróbuj też operatorów kart do kont firmowych, np. dla mikrofirm – tam często nie ma przeklikiwania do BIK, patrzą na ZUS i US. Potem można tę kartę używać jak klasyczną.
Ja dostałem kartę w banku spółdzielczym, musiałem tylko pokazać umowę o pracę. Limit 500 zł, ale spłacam bez opóźnień i myślę o podwyżce limitu.
Wyrobiłem sobie kartę w Monese, dane z dowodu wystarczyły. Limit mały, ale robię spłatę zawsze na czas i póki co żadnych dodatkowych opłat nie naliczyli.
Może Alior ma jakąś ofertę dla nowych klientów bez sprawdzania BIK, ale nie dam głowy.
Miałem kiedyś kartę od Providenta. Opłaty były dość wysokie, ale nie sprawdzali BIK ani innych baz. Spłaty musiałem jednak pilnować, bo inaczej karzą.
Curve + twoja karta = tak jakbyś miał bez BIK.
Jak masz znajomego w banku spółdzielczym to polecam popytać.
Jeśli zależy Ci na budowaniu historii, można spróbować Credit Agricole – oferują tzw. kartę startową z niskim limitem, czasem bez BIK, pod warunkiem pozytywnej weryfikacji w bazach wewnętrznych.