mam strasznie małą kuchnię i nie mogę sobie pozwolić na duży piekarnik. chciałbym kupić taki mini, żeby się zmieścił na blacie. zależy mi na termoobiegu i timerze, bo lubię piec chlebki i małe pizzki. budżet to około 200-300 zł, ale mogę dołożyć jeśli warto. zastanawiam się też nad wersją z funkcją grilla, czy to ma sens w takich maleństwach?
Jaki mini piekarnik wybrać do małej kuchni?
silvercrest jeśli chcesz coś taniego, ale lepszy bosch imo
U mnie w domu stoi Philips HD4825 – 10 l i faktycznie da radę jak na takie maleństwo. Chleb robię raz na miesiąc i raz pizza, działa bez zarzutu. Tylko niestety nie ma funkcji grill, ale ja się jakoś przyzwyczaiłem.
Kupiłem kilka miesięcy temu Tefal 12 l i żałuję, że wybrałem większy model – lepiej byłoby jednak coś kompaktowego. Mimo wszystko grzeje równiej niż tańsze chińskie wynalazki, a do czyszczenia nie jest aż tak uciążliwy.
Silvercrest z Lidla co jakiś czas wpada w promocji - 8 l, 800 W, proste pokrętła i grill. Dla mnie nawet za mały, ale za 100 zł naprawdę ok do zapiekanek. Tylko trzeba się upewnić, że ma termoobieg, bo bez niego efekt jest mizerny.
Moja żona używa mini piekarnika Severin z termoobiegiem i jest zadowolona. Co prawda kosztował trochę ponad budżet, ale ma fajne funkcje i ładnie wygląda na kuchennym blacie.
Też się nad tym zastanawiałem niedawno.
ja bym brał coś z timerem przynajmniej 90 minut
Wydaje mi się, że mini piekarniki z niższej półki grzeją nierównomiernie, ale nie jestem pewien.
A masz już może jakiś pomysł, czy wolisz z grillem czy bez? Jak dla mnie ważne, żeby miał chociaż 10 l.
Warto sprawdzić, czy drzwiczki są zabezpieczone przed otwarciem podczas pracy, bo niektóre mini modele potrafią być niestabilne. Dużo zależy też od materiału wnętrza, emalia jest łatwa w czyszczeniu, ale rysy się łapią.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba nie wszystkie mają funkcję rozmrażania.
Ja oglądałem ostatnio mini piekarnik Bosch HMT75M451 i wygląda spoko. Ma 17 l, moc 1000 W, termoobieg i timer do 60 minut. Zajmuje niewiele miejsca, a poradzi sobie nawet z maleńką pizzą. Warto zwrócić uwagę na szczelność drzwiczek, bo u konkurencji często uciekło mi ciepło.
u mnie sprawdza się Bosch, bierz z termoobiegiem
U mnie podobny problem, ale ciągle się waham.
Chyba lepiej brać te 10 l, te 8 l to może być za mało…
Podbijam temat, bo chcę kupić coś podobnego.
Zauważ też, że moc powinna być min 900 W przy pojemności 10 l, żeby szybko się nagrzewał. Timer 60-90 minut i funkcja rozmrażania to must have. Zwracaj uwagę na funkcję grilla, bo jeśli lubisz chrupiące wierzchy, bez tego się nie obędzie.
Ja próbowałem taniego z allegro 8 l – dramat, pokrętła padły po miesiącu, a termo obieg działał jak chciał. Zdecydowanie odradzam takie bez marki.
Ja mam Severin i spoko, polecam :)