Zastanawiam się nad wzięciem kredytu gotówkowego na 100 tys. zł i nie wiem na jaką ratę się nastawić. Banki podają różne symulacje, ale wolę opinie tych, co już brali. Jeśli macie konkretne liczby albo przybliżone wyliczenia, dajcie znać :)
Jaka będzie rata kredytu 100 tys. zł miesięcznie?
No nic, czekam na wasze kalkulacje.
Też się zastanawiam nad tym, czekam na polecane oferty.
Sam jestem ciekaw co tu wyjdzie.
Chyba kalkulator na stronie banku pokazuje opcje, ale nie wiem czy to zestawienie realne.
Wydaje mi się, że to raczej coś koło 700–900 zł, ale mogę się mylić.
Mnie bank zaoferował 750 zł raty przy 7% i 20 latach.
Ja bym brał na 10 lat, rata spora ale taniej wychodzi 1200 zł.
Zakładając oprocentowanie 7% i 25 lat, rata równa to około 709 zł. Poza tym pamiętaj, że inflacja i stopy procentowe mogą podnieść oprocentowanie, jeśli bierzesz kredyt zmiennoprocentowy.
Dla kredytu na 100 tys. zł i oprocentowaniu ok. 6,5% w formule rat równych, przy okresie spłaty 15 lat rata to jakieś 870 zł. Warto też zwrócić uwagę na prowizję i ubezpieczenie, bo podbijają trochę koszty.
Moja mama wzięła w Aliorze, rata wyszła 830 zł przy RRSO 6,8% i 25 latach.
Przy oprocentowaniu np. 8% i 20-letnim okresie spłaty rata wychodzi ok. 836 zł: liczone jako standardowa rata annuitetowa. Jeśli weźmiesz krócej np. na 10 lat, to będzie koło 1200 zł miesięcznie. Dokładnie możesz policzyć w kalkulatorze na stronie KNF uwzględniając RRSO banku.
Podbijam temat, bo też szukam info.
ja nic nie kumam z tych procentów...
W praktyce średnie obecne raty dla 100k na 10 lat to ok. 1200–1300 zł, na 20 lat 700–800 zł. Warto sprawdzić oferty z ratami malejącymi, wtedy zapłacisz mniej odsetek, choć początkowo rata może być wyższa.
Sprawdź w kalkulatorze KNF, tam masz wszystko.
Mój kolega wziął 100k na 20 lat i płaci ok. 780 zł, ale brał z prowizją 1,5%.
Jeśli bank daje RRSO 10%, przy 20 latach rata będzie wyższa, ok. 930 zł. W instrumentach zmiennego oprocentowania zalecam doliczyć sobie margines +100 zł na wypadek wzrostu WIBOR-u.
U mnie wyszło około 800 zł przy 20 latach.
Trudno mi się w tym połapać, ktoś pomoże?