Potrzebuję spawarki inwertorowej do domowych napraw w garażu. Chcę spawać głównie konstrukcje z profili stalowych i ogrodzenie. Zależy mi na czymś nie za drogim, bo nie wiem czy będę używał często. Słyszałem o jakichś Magnumach i Weldmanach, ale nie mam pojęcia która ma sens. Macie jakieś doświadczenia z tanią inwertorką? Będę wdzięczny za wszelkie rady :)
Jaka spawarka inwertorowa dla początkującego będzie spoko?
Jeśli zależy Ci na prostocie i budżecie, to szukaj inwertora 160–200A z MMA, koniecznie z regulacją prądu i funkcją anti-stick. Dobre modele to Magnum MIG 160 czy ESAB HandyArc 165. Sprawdzają się u hobbystów, a do domowych napraw jak znalazł.
Magnum 160A moim zdaniem spoko do garażu, lekka i niedroga
U mnie podobny problem, czekam na inne propozycje
W ubiegłym roku brałem Spartus EasyMIG 180, droższy niż budżetówki, ale miękki łuk i intuicyjne pokrętła to duży plus.
zastanawiam się czy 160A mi nie starczy, może 180A to lepszy pomysł
mi Standers 160A wystarcza, ale spawałem tylko rzeczy konstrukcyjne
Jeśli planujesz spawać cienkie blachy, warto wybrać model z płynną regulacją prądu 10–160A, żeby nie przepiłować materiału.
Może poczytajcie recenzje na YT, są fajne testy tanich spawarek
chyba najlepiej brać jakieś 150A, ale nie jestem pewien
Podbijam, też mam podobny dylemat
chyba ta PFC to nie musi być priorytet
Zwróć uwagę też na grubość przewodu i jakość uchwytu – tanie zestawy często mają cienki kabel, co ogranicza prąd i trwałość.
ciekawe, na co padnie ostateczny wybór
Ja bym kierował się przede wszystkim ceną i mocą
Ja bym zwrócił uwagę też na wydajność chłodzenia, wentylator w tanich czasem dudni jak szalony
wydaje mi się że do amatora 120A by wystarczyło, może ktoś skoryguje
ja popełniłem błąd kupując najtańszą – kabel mi się stopił po pierwszym użyciu ;(
nie wiem czy warto brać z funkcją Tig, jak jesteś amatorem
Możesz też szukać modeli z PFC (Power Factor Correction), wtedy masz bardziej stabilny łuk przy różnym napięciu, ale cena rośnie.