Potrzebuję motopompy do podlewania ogródka i czasem do wypompowania wody z zalanej piwnicy Zastanawiam się czy lepsza jest spalinowa czy elektryczna jaka ma mieć wydajność i jaką markę polecacie Budżet mam do 1500 zł ale wolałbym dobry sprzęt który nie padnie po sezonie Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i doświadczenia :)
Jaką motopompę wybrać do podlewania i wypompowywania wody?
Polecam tanie modele sieciowe, działają jak trzeba.
Może jakieś tanie zestawy z marketu także dadzą radę, sam jeszcze nie testowałem.
Brat ma model od FOGO, całkiem wydajny sprzęt, tylko trochę ciężka do przenoszenia.
Miałem elektryczną o mocy 1,5 kW i po roku padła uszczelka więcej łatek niż wulkanizacji 😅 Teraz przesiadłem się na spalinę i jest spokój.
Ja bym brał elektryczną, u mnie ogórki rosły cały sezon ok.
Zwróć uwagę też na filtr wlotowy, bez niego pompa szybciej się zanieczyści.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kiedyś czytałem że aluminiowy korpus jest lepszy niż plastikowy.
Sprawdź jeszcze czy producent podaje, że pompa może zasysać wodę z głębszych studni, jak planujesz głębsze czerpanie.
U mnie spalinówka Stihl 6 KM i póki co żadnych problemów.
Przy wyborze kluczowe jest ciśnienie i wydajność – ja miałem 800 l/min, co przy średnim ogrodzie daje ok. 3 bar, idealne do zraszaczy. Marka HONDA czy HUSQVARNA trzyma cenę, ale możesz znaleźć tańsze chińskie odpowiedniki z podobnymi parametrami. Tylko uważaj na głośność spalinówek.
A jaką maksymalną wysokość podnoszenia potrzebujesz? To kluczowe przy wyborze.
W zeszłym roku kupiłem HONDA WB20 i rzeczywiście różnica w jakości spora, polecam każdemu, kto chce sprzęt na lata.
Spalinowa motopompa lepiej sprawdzi się tam, gdzie nie ma prądu – większość ma wydajność ok. 500–1000 l/min i maks. wysokość podnoszenia 30–40 metrów. Jeśli chcesz podlewać ogródek, wystarczy model z 3–4 KM, aluminiowa pompa łatwa w serwisie. Elektryczne są ciche, ale potrzebujesz przedłużacza i gniazdka. Zwróć też uwagę na materiał wirnika – stal nierdzewna będzie trwalsza przy brudnej wodzie.
Też się zastanawiam, bo sam nie wiem co lepsze.
u mnie podobny dylemat, temat warto rozwinąć.
Wydaje mi się, że spalinowa ma większą moc, ale nie jestem pewien czy to akurat potrzebne do małego ogródka.
Bierz to co Ci się mieści w budżet, ja mam chińczyka i śmiga.
Podbijam, czekam na więcej opinii.
Chyba jakbyś miał dostęp do prądu to elektryczna będzie tańsza w eksploatacji?