Dowiedziałam się ostatnio, że miałam kontakt z kimś chorym na WZW C i teraz jestem przerażona. Trochę się boje bo o tej chorobie wiem niewiele i nie mam pojęcia, kiedy mogą wystąpić objawy. Słyszałam o zmęczeniu i bólach brzucha, ale nie chcę panikować na zapas. Czy ktoś z Was mógłby napisać, jakie znaczące oznaki pojawiły się u Was na początku? Kiedy to zorientowaliście, że coś jest nie tak? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź 🙂
Kto miał WZW C, jakie objawy u Was były na początku?
Miałam podobnie, najpierw myślałam, że to tylko stres, a okazało się, że to WZW C.
U mnie totalnie bez objawów było, dopiero badania pokazały.
Generalnie pierwsze fazy są utajone przez kilka tygodni albo nawet miesięcy. Często ludzie bagatelizują zmęczenie albo ból mięśni. Jeśli zauważysz ciemną barwę moczu albo świąd skóry, to już powód do szybkiej wizyty u specjalisty. Test ELISA na przeciwciała HCV wykonasz w większości przychodni zakaźnych.
Też się nad tym zastanawiam, ciekawy wątek.
Podbijam temat, bo sam nie znam odpowiedzi.
Z własnego doświadczenia, leki przeciwwirusowe pomogły mi po półrocznej terapii i objawy ustąpiły.
Wydaje mi się, że pierwsze objawy mogą być naprawdę bardzo delikatne i łatwo je przeoczyć.
U mnie podobna sytuacja, ale nic nie pomogę.
Każdy organizm inaczej reaguje, więc trudno znaleźć jedną, uniwersalną listę objawów.
U mnie była tylko gorączka, nic więcej.
Ja bym zrobił od razu test, zamiast się zastanawiać.
Miałem WZW C po transfuzji i u mnie objawy zaczęły się od ciemnego moczu i lekkiej gorączki, a potem doszedł ból w prawym boku. Trwało to kilka tygodni zanim zrobiłem testy. Warto też obserwować powiększenie wątroby i brązowe stolce. Lekarz może zlecić USG i panel wirusowy, to daje pewność.
Ja osobiście zrobiłem test po czterech miesiącach od możliwego zakażenia i już wtedy miałem żółtaczkę, więc nie warto było zwlekać.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale słyszałem, że czasem zaczyna się od bólów mięśni i stawów.
Chyba największym problemem jest brak apetytu i ogólne osłabienie, ale nie jestem pewny.
Objawy często są dość niespecyficzne: zmęczenie, utrata apetytu, bóle stawów czy nudności. U mnie pierwsza rzecz to było ciągłe zmęczenie, które brało mnie nawet po krótkim spacerze. Zwykle po 2–3 miesiącach pojawia się żółtaczka, ale nie zawsze. Najpewniej zrobić badania krwi i test na HCV, bo według lekarzy to jedyny sposób na potwierdzenie.