chyba lepiej inwestować w pompę gruntową, ale nie jestem pewien wszystkich kosztów
Jakie ogrzewanie domu wybrać?
Podbijam, bo też ciekaw jestem dalszych opinii
Miałem dom z piecem na węgiel, później przerzuciłem się na pellet i było dużo wygodniej. Tylko czasem popiół trzeba czyścić i trochę hałasuje podajnik.
Fajny wątek, czekam na kolejne wpisy
Jeżeli podłączysz się do sieci gazowej, to kocioł kondensacyjny 24–30 kW świetnie sprawdza się w domach 120–160 m2. Jest tani w utrzymaniu, szybkie ogrzewanie i cicha praca. Minus to ceny gazu i konieczność przeglądów co sezon.
W nowym budynku zrobiłem system hybrydowy: pompa ciepła + kocioł gazowy na rezerwę. Fajnie to działa, zimą kocioł dogrzewa tylko najzimniejsze dni.
U mnie pompa powietrzna i spoko działa, rachunki niższe niż z gazu
Nie wiem, ale słyszałem że pellet drożeje i może się opłacać tylko chwilowo
Ciekawe pytanie, obserwuję temat
Możesz też dołożyć panele solarne do wspomagania CWU i ogrzewania podłogowego. W lecie praktycznie zero rachunków za ciepłą wodę, a w łagodniejsze dni solary dorzucą kilka kW.
Jeśli zależy Ci na niskich rachunkach i ekologii, możesz rozważyć pompę ciepła powietrze–woda. Inwestycja wyższa niż w kocioł gazowy, ale koszty eksploatacji spadają. W zimniejsze dni warto mieć też grzejniki lub ogrzewanie podłogowe. Pellet wychodzi trochę taniej od gazu, ale wymaga miejsca na magazyn i regularnego dokładania opału.
Też się zastanawiałem nad piecem pelletowym, ale ciągle nie mam decyzji
Ja bym brał pellet, wygoda i ekologia 👍