Jakiej marki łańcuch do piły kupić, żeby był trwały?

Przez pas77my · 15.06.2026, 08:50 · Przemysł i rolnictwo · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 15.06.2026, 08:50
Mam piłę spalinową Husqvarna 135 i oryginalny łańcuch od kompletu wytrzymał dosłownie parę godzin. Trochę mnie to wkurza, bo trzeba ciągle ostrzyć albo wymieniać. Zastanawiam się, czy lepiej wybrać Oregon czy może coś tańszego. Słyszałem, że Echo ma dobre łańcuchy, ale nie mam pewności. Może macie jakieś sprawdzone marki? Co polecacie dla amatora, który czasem rozcina drewno kominkowe?
Napisano 16.06.2026, 16:00
Też mam ten dylemat, będę podbijać temat 🙂
Napisano 22.06.2026, 16:10
Kiedyś kupiłem tani chiński zamiennik i po 5 godzinach było do wyrzucenia. Teraz używam oryginalnego Stihla i szczerze mówiąc w porównaniu z poprzednim to niebo a ziemia – trzyma dobrze i dość długo.
Napisano 24.06.2026, 14:45
Ja od jakiegoś czasu montuję u siebie łańcuchy Oregon w rozmiarze .325 cala. Kupiłem je w lokalnym sklepie z częściami i kosztowały około 50 zł. Wytrzymują mi dwa razy dłużej niż oryginał, a w razie potrzeby można je bez problemu doszlifować. Najważniejsze to dobrze dobrać grubość i podziałkę do prowadnicy.
Napisano 27.06.2026, 22:45
Wydaje mi się, że Husqvarna robi też swoje łańcuchy, ale nie wiem czy to lepsze niż oryginalny Stihl
Napisano 02.07.2026, 11:05
U mnie zawsze sprawdza się Oregon, nie narzekam.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie