Potrzebuję prostownika do auta, bo często stoi bez ruchu i akumulator pada. Zastanawiam się nad czymś w miarę bezawaryjnym, może z automatycznym trybem ładowania. Budżet do 300 zł, ale nie chcę czegoś co zajeździ baterię. Ktoś coś poleci? Może znacie jakieś marki, które się sprawdzają?
Jaki prostownik do auta wybrać?
Chętnie poczytam, też nie mam pomysłu.
Wydaje mi się, że ta firma Victron robi fajne prostowniki, ale nie wkopałem się w szczegóły, może ktoś to lepiej ogarnia.
Z mojego doświadczenia najlepsze są prostowniki z funkcją testowania akumulatora i kilku stopniowym programem ładowania, np. Victron Blue Smart albo CTEK. Zapewniają bezpieczne powolne ładowanie i ograniczają ryzyko przeładowania.
Kupiłem kiedyś prostownik za 70 zł w jakimś sklepie motoryzacyjnym i niestety po pół roku zrujnował mi akumulator. Teraz mam CTEK i na razie żadnych problemów.
Ja mam prostownik 6A z regulacją i działa już dwa sezony, na zimę idealny bo trzyma akumulator w dobrej kondycji.
Podbijam temat, bo sam muszę coś wybrać.
Ja bym zwrócił uwagę na prostowniki z regulacją prądu ładowania i automatycznym odłączaniem po pełnym naładowaniu. CTEK MXS 5.0 ma tryb desulfacji, może obsługiwać żelowe i AGM i jest bardzo bezpieczny. Do tego można go zostawić podpiętego na noc i na dłużej. Warto też poszukać modeli z wyświetlaczem stanu ładowania.
U mnie sprawdza się CTEK MXS 5.0, zrobiłem już z 20 ładowań i git.