Zbliża się zima i mam dylemat jakie łańcuchy założyć do kombi. Mam opony 205/55 R16 i nigdy wcześniej nie używałem. Czytałem o łańcuchach tekstylnych i tradycyjnych metalowych, ale nie wiem co lepsze. Ważny dla mnie szybki montaż i trwałość. Macie jakieś marki do polecenia? Dzięki za wszelkie opinie :)
Jakie łańcuchy na koła do auta warto kupić?
Nie wiem czy pamiętam dobrze, ale czy Colltex ma jakieś modele warte uwagi?
Ja w zeszłym sezonie kupiłem łańcuchy Simex Hexa, były w promocji. Montaż jak dla mnie ok, nie rwały ręki, a terenowych dziur się nie bałem. Przetrwały kilka zim z rzędu.
Zwróć uwagę na prawo: na drogach z pierwszą klasą oblodzenia trzeba mieć homologowane łańcuchy. Sprawdź oznaczenie Ö-Norm V 5117 albo TÜV, bo bez tego mogą Cię ukarać za brak zimowego wyposażenia.
Ciekawe, co wybierzecie, też się zastanawiam.
Osobiście mam też gumowe łańcuchy ISSE, fajny kompromis między wagą a wytrzymałością. Właściwie niewyczuwalne na suchej nawierzchni.
Jeśli zależy Ci na łatwym montażu to polecam łańcuchy z auto napinaczem, np. König Easy-fit. Montuje się je szybciej niż klasyczne, a rozpiętość pasuje do różnych rozmiarów opon. Wadą może być wyższa cena, ale przy intensywnym użytkowaniu szybko się zwrócą.
Ja bym brał te z automatem, serio ułatwiają życie.
Chyba dobrze działają łańcuchy tekstylne, ale nie wiem czy wytrzymają naszą szadź.