Cześć wszystkim, potrzebuję pomocy z wyborem pralki. Chciałbym coś energooszczędnego, pojemnego na rodzinę 4 osób, ale nie za drogo. Zastanawiam się między Samsungiem EcoBubble a Boschem Serie 6, ale pewien nie jestem. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami albo inne propozycje? Każda rada będzie pomocna
Którą pralkę warto teraz kupić?
Słyszałem, że niektóre pralki piszczą przy wirowaniu, też tak macie?
Czytałem, że Samsung ma też autoczyszczenie bębna, ale nie wiem czy działa.
Moja poprzednia pralka miała ten problem, serwis poprawił ustawienie i cisza.
Po podłączeniu Wi-Fi na starcie miałem problemy z aplikacją, ale działa ok.
Kupiłem Samsunga EcoBubble rok temu i jestem zadowolony, ale prałki nie ma się jak sprzed 10 lat.
Chyba EcoBubble jest lepsza do delikatnych tkanin, ale mogę się mylić.
Nie wiem czy dobry pomysł brać model smart z wifi, chyba to zbędna bajerka.
Może to kwestia wypoziomowania, ale nie jestem pewny.
Może warto odwiedzić jakiś sklep i zobaczyć jak wyglądają na żywo?
Jeśli szukasz energooszczędnej pralki, to zwróć uwagę na klasę A+++ i silnik inwerterowy. Bosch Serie 6 ma niski poziom hałasu ok. 48 dB i fajny program szybki 15 min. LG z kolei chwali się technologią Direct Drive, mniej drgań i dłuższą gwarancją. Samsung EcoBubble jest ok, ale czasem dłużej pierze. Z maszyn ładowanych od frontu warto też rozważyć Electroluxa z funkcją pary. Pojemność 8–9 kg powinna wystarczyć dla 4 osób.
Fajnie by było poczytać recenzje na YouTube.
Zwróć uwagę też na gwarancję – niektóre firmy dają 10 lat na silnik inwerterowy. LG i Samsung to standard, a Bosch czasem tylko 2 lata na całość.
Sprawdź też zużycie wody na cykl. Przy programie Eco standard to ok. 40–50 l. Samsung EcoBubble zużywa ok. 45 l, Bosch 40 l. Z hybrydami pralek suszarek bym uważał, bo zużycie idzie w górę.
Podbijam temat, sam szukam pralki.
Testowałem funkcję autoczyszczenia i faktycznie raz na miesiąc bęben dobrze się czyści.
Wydaje mi się, że model z funkcją pary jest droższy ale warto.
Też się nad tym głowię, temat ciekawy.
Echo Bubble fajnie brzmi, a co to w ogóle jest?
Zwróć uwagę na liczbę obrotów wirowania. 1400–1600 rpm to optymalny kompromis pranie–wirowanie. Bosch ma ok. 1400, Samsung 1200. Większa prędkość lepiej usuwa wodę, ale może gnieść ciuchy. Spróbuj też EuroHouse – tani model z dobrą opinią.