Próbuję ustalić, skąd dokładnie dzwonią spamersi. Słyszałem, że istnieją aplikacje i usługi pokazujące przybliżone położenie numeru telefonu. Zastanawiam się też, czy operator może udostępnić takie dane bez nakazu sądu? Nie ogarniam tematu prawnego ani technicznego, więc pytam Was – jakie są realne możliwości? Chciałbym mieć jakiś sposób na sprawdzenie lokalizacji na mapie albo w apce, ale nie wiem, od czego zacząć. Macie jakieś doświadczenia z Truecallerem czy innymi narzędziami?
Da się w ogóle zlokalizować numer telefonu?
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kiedyś czytałem, że policja tak śledzi numery
Operatorzy komórkowi przechowują dane o położeniu na podstawie BTS-ów, ale nie udostępnią ich bez nakazu sądu. Truecaller identyfikuje jedynie dzwoniącego, nie robi geolokalizacji. Prawdziwą lokalizację uzyskasz tylko gdy druga strona ma włączony GPS i wysłała Ci współrzędne przez WhatsApp albo Google Maps.
chyba można przez IMSI catcher ale to pewnie nielegalne
Może da się to ogarnąć jakimś skanerem GSM?
Ja zgłosiłem jeden numer na policję, po tygodniu dostałem info, że lokalizacja była w moim mieście.
Jeżeli chcesz przybliżone dane to polecam apki takie jak Mobile Tracker czy GPS Phone Locator. Działają na bazie stacji BTS i pokazują, w jakiej strefie jest telefon. Precyzja to maksymalnie kilka kilometrów. Poza tym legalnie tylko operator ma pełne logi, ale trzeba mieć zgodę sądu albo właściciela numeru.
może spróbuj jakiejś apki od Google do udostępniania lokalizacji
Ja używam Truecallera i działa spoko, ale nie ma tam mapy.
No i czekam na jakieś sensowne odp.
Podbijam temat, też mnie to ciekawi.
U mnie SMS z linkiem do Google Maps od znajomego działał, bo ten sam dobrowolnie się podzielił lokalizacją.
Nie jestem pewien, czy Truecaller naprawdę geolokuje, chyba raczej tylko identyfikuje.
Pamiętaj, że większość aplikacji pokazuje lokalizację na podstawie GPS-a lub po BTS-ach, więc bez zgody użytkownika nic nie zrobisz. Jeśli numer to spam, lepiej zablokować go i użyć identyfikatora numerów, by uniknąć kolejnych połączeń.
Może to prostsze niż myślisz, spróbuj dzwonić z innego numeru i sprawdzić wzorzec
Testowałem kilka apki z Google Play, ale żadna nie dawała naprawdę dokładnych danych, raczej ogólne okolice.
Wydaje mi się, że są jakieś serwisy online do lokalizacji numerów.