Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad montażem wentylacji mechanicznej w nowym domu. Słyszałem, że niby zapewnia świeże powietrze i oszczędności na ogrzewaniu, ale nie wiem czy to faktycznie działa. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rekuperacją? Dużo się słyszy o wymianie powietrza, filtrach itp. Czy to nie będzie drogie i uciążliwe w użytkowaniu?
Wentylacja mechaniczna w domu - czy to ma w ogóle sens?
Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperacją) rzeczywiście może zmniejszyć straty energii, bo oddaje ciepło z powietrza wywiewanego. Trzeba jednak pamiętać o regularnym serwisie i wymianie filtrów, inaczej straci się wydajność. Koszt instalacji to często kilkanaście tysięcy plus roczne utrzymanie, ale w nowym, dobrze izolowanym budynku zwrot może nastąpić już po kilku latach.
Też to rozkminiam od jakiegoś czasu, temat ciekawy.
U mnie działa bez zarzutu, polecam rekuperator i basta.
My z żoną zainstalowaliśmy rekuperację rok temu i faktycznie powietrze jest dużo czystsze. Słyszałem, że alergicy czują dużą różnicę. Czasami tylko słychać lekki szum, ale da się przyzwyczaić.
Wydaje mi się, że jeśli nie masz super szczelnego domu to może się nie opłacać? Ale nie jestem pewien.
Możesz też pomyśleć o hybrydowym układzie: mechaniczna wentylacja w najbardziej problematycznych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka) i grawitacyjna w reszcie. To czasem optymalizuje koszty i komfort.
Obiektywnie patrząc, system mechaniczny daje większą kontrolę nad wentylacją niż grawitacyjna, ale trzeba uwzględnić koszty energii i regularnej konserwacji.