Wentylacja mechaniczna w domu - czy to ma w ogóle sens?

Przez Ciemny1972 · 07.07.2026, 09:00 · Dom, ogród i nieruchomości · 12 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 09:00
Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad montażem wentylacji mechanicznej w nowym domu. Słyszałem, że niby zapewnia świeże powietrze i oszczędności na ogrzewaniu, ale nie wiem czy to faktycznie działa. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z rekuperacją? Dużo się słyszy o wymianie powietrza, filtrach itp. Czy to nie będzie drogie i uciążliwe w użytkowaniu?
Napisano 09.07.2026, 23:05
Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperacją) rzeczywiście może zmniejszyć straty energii, bo oddaje ciepło z powietrza wywiewanego. Trzeba jednak pamiętać o regularnym serwisie i wymianie filtrów, inaczej straci się wydajność. Koszt instalacji to często kilkanaście tysięcy plus roczne utrzymanie, ale w nowym, dobrze izolowanym budynku zwrot może nastąpić już po kilku latach.
Napisano 10.07.2026, 18:40
Też to rozkminiam od jakiegoś czasu, temat ciekawy.
Napisano 16.07.2026, 11:00
U mnie działa bez zarzutu, polecam rekuperator i basta.
Napisano 17.07.2026, 21:30
My z żoną zainstalowaliśmy rekuperację rok temu i faktycznie powietrze jest dużo czystsze. Słyszałem, że alergicy czują dużą różnicę. Czasami tylko słychać lekki szum, ale da się przyzwyczaić.
Napisano 20.07.2026, 12:30
Wydaje mi się, że jeśli nie masz super szczelnego domu to może się nie opłacać? Ale nie jestem pewien.
Napisano 20.07.2026, 14:10
Możesz też pomyśleć o hybrydowym układzie: mechaniczna wentylacja w najbardziej problematycznych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka) i grawitacyjna w reszcie. To czasem optymalizuje koszty i komfort.
Napisano 20.07.2026, 15:35
Obiektywnie patrząc, system mechaniczny daje większą kontrolę nad wentylacją niż grawitacyjna, ale trzeba uwzględnić koszty energii i regularnej konserwacji.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie