Idę z dzieckiem na pierwsze spotkanie w poradni psychologiczno-pedagogicznej i nie mam pojęcia czego się spodziewać. Czy ktoś był i może powiedzieć jakie pytania padają? Zastanawiam się czy skupiają się bardziej na zachowaniu w domu czy relacjach w szkole. Nie wiem też co ze sobą zabrać, może jakieś notatki od nauczycieli. Trochę się stresuję bo chcę dobrze wszystko wytłumaczyć. Każda podpowiedź będzie super 😊
Jakie pytania zadają w poradni psychologiczno-pedagogicznej?
Podbijam temat, ktoś jeszcze?
Może też o zainteresowania dziecka, ale nie jestem pewny.
Ja bym zabrała jakieś notatki od nauczycieli, przynajmniej lepiej wiesz co powiedzieć.
Ja z kolei pamiętam, że wypełniliśmy najpierw ankietę, potem pani psycholog dopytywała o zachowania w domu i w szkole, a na końcu była krótka rozmowa z dzieckiem sam na sam.
My dopiero się wybieramy, więc sama nie wiem za bardzo.
Hmmm, ciekawe, czekam na więcej info.
Byłam w poradni z moją córką rok temu. Najpierw rozmawiali z nią o relacjach z kolegami i ulubionych zajęciach, potem z nami o historii rozwoju i trudnościach, a na końcu kazali wypełnić krótkie testy.
Na pierwszym spotkaniu u nas pytali o historię rozwoju dziecka, jak wyglądały wcześniejsze etapy nauki, pojawiające się trudności i zachowania w domu i szkole. Przyglądają się głównie obszarom emocji, koncentracji i relacjom z rówieśnikami. Warto przygotować opis sytuacji z różnych miejsc i notatki od nauczycieli.
Specjaliści często pytają o rytuały dnia, czas spędzany na nauce czy zabawie, objawy niepokoju i ewentualne ataki złości. Dopytują też o wsparcie w domu i kontakty z rodzeństwem.
U mnie to trwało ok 1,5h, wszystkiego się nie spodziewasz ;)
U mnie były tylko proste pytania, żadnych dziwnych.
W poradni zwracają uwagę na diagnozę psychomotoryczną, więc pytają o sprawność manualną i koordynację, np. czy dziecko ma trudności z pisaniem lub rysowaniem.
Wydaje mi się, że mogą pytać o problemy z koncentracją i nauką, ale nie jestem pewna.
Musisz się liczyć z pytaniami o to jak reaguje na zmiany i stres, bo to tam sprawdzają najbardziej.
Też mam to pytanie, podbijam.
Warto też pamiętać, że często pytają o oczekiwania rodziców, czyli co chcielibyście osiągnąć przez wizytę.
Mój syn dostał pytania np. jak się czuje podczas lekcji i czy potrafi skupić uwagę na jednym zadaniu.