Zastanawiam się nad karierą pilota i chciałbym wiedzieć, ile to mniej więcej zarabia. Słyszałem różne liczby od 5k netto do nawet 20k i już sam nie wiem ;) Czy ktoś pracuje w PLL LOT albo innych liniach i może się podzielić info? Czy to się różni w zależności od typu samolotu albo stażu? Dzięki za każdą odpowiedź!
Ile zarabia pilot w polskich liniach lotniczych?
Znajoma po kursie CPL zaczynała w tanich liniach i faktycznie miała mniej, ale po dwóch latach w większej firmie wzrosło jej do 12k netto.
Wydaje mi się, że w mniejszych liniach jest mniej, ale nie jestem pewien dokładnie ile.
Mój brat lata w Ryanairze jako pierwszy oficer i mówił mi, że ma ok. 9–10 tys. netto, ale zamienił LOT i tam teraz liczy na więcej.
Ja bym się nie sugerował tylko pensją, bo grafik jest szalony ;)
Ja słyszałem, że w LOT-cie nowy pierwszy oficer ma ok. 7k netto.
Jeśli chodzi o PLL LOT, to na Embraerach początkujący FO dostaje ok. 6,5 tys. netto, a kapitan na Dreamlinerze nawet 18–20 tys. netto. Dodaj jeszcze godzinówki za nadgodziny i możesz wyskoczyć ponad 30 tys. brutto.
Generalnie juniorzy na początek mogą liczyć na ok. 6–8 tys. zł netto, a po kilku latach i awansie na kapitana to już nawet 15–18 tys. netto. Do tego dochodzą diety za loty i zmienny grafik, więc całkowicie brutto to może być z 25–30 tys. zł. Oczywiście dużo zależy od przewoźnika i floty.
Też się nad tym zastanawiam, podbijam temat.
Nie wiem czy dużo pomogłem, ale gdzieś czytałem, że typ samolotu (B737 vs A320 vs szerokokadłubowe) też ma wpływ na stawki.