Ileż można ogarniać tą korpośmieciowkę... Marzę o dodatkowej kasie online, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć 😕. Próbowałem pisać teksty dla znajomych, ale to mało wchodzi. Słyszałem o freelancingu czy sprzedaży kursów, ale czy to się naprawdę opłaca? Może ktoś z Was już działa i podpowie jakieś sprawdzone sposoby?
Jak w końcu zacząć zarabiać przez internet?
Ja bym raczej odpuścił ankiety – za mało płacą
Ja bym spróbował z copywritingiem, spoko robota
ja też o tym myślałem ostatnio
Polecam blog lub kanał na YouTube – jeśli masz jakąś pasję, możesz monetyzować przez reklamy, afiliacje czy patronów.
spróbuj robić grafiki na merch – dałem szansę i coś tam wpada
podbijam, fajny temat
kilka osób polecało mi inwestowanie w fundusze ETF, ale nie znam się aż tak
chyba freelancing w grafice może być ok, choć nie wiem jak zacząć
nie wiem czy programowanie się opłaca bez studiów, ale może bootcamp ci pomoże
Serwisy do ankiet płacą grosze, ale warto zebrać większą liczbę i celować w te lepsze – trochę cierpliwości i będzie parę stówek rocznie.
uzbierasz kasę z reklam jeśli masz oglądalność
affiliate jest fajne, ale trzeba się przyłożyć
ja też chcę to wiedzieć
Możesz zacząć od freelancingu na platformach typu Upwork czy Fiverr, budując małe portfolio. Warto wziąć kilka tanich zleceń i stopniowo podnosić stawki. Z czasem możesz przejść na własną stronę www i samodzielnie zdobywać klientów.
Zwróć uwagę na SEO, jeśli planujesz blog, bo bez ruchu nie zarobisz nic. Postaraj się pisać wartościowe treści i promować je w social media.
Zainwestowałem w kurs SEO i potem pomagałem innym w optymalizacji, miałem z tego kilkaset zł miesięcznie.
też trochę informacji bym chciał
mi ktoś kiedyś radził sprzedaż zdjęć stockowych, ale nie próbowałem
Robiłem transkrypcje nagrań i nawet nieźle wychodziło, trzeba szybko pisać i dobrze słyszeć.