Kiedy widać pierwszy ciążowy brzuszek?

Przez wojti121 · 14.06.2026, 07:20 · Lifestyle, sport, turystyka · 11 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 14.06.2026, 07:20
Jestem w 13 tygodniu ciąży i zaczynam się zastanawiać kiedy wreszcie pokaże się ten słynny brzuszek :) Do tej pory nic prawie nie widać, chociaż czuję się już większa. Czy któraś z was zauważyła u siebie brzuszek wcześniej czy może też czekać jeszcze kilka tygodni? Może to kwestia budowy ciała albo tego, że to moja pierwsza ciąża? Będę wdzięczna za jakieś opinie bo ciekawi mnie wasze zdanie.
Napisano 26.06.2026, 23:45
Z reguły u większości kobiet brzuch zaczyna się zaokrąglać gdzieś między 16. a 20. tygodniem ciąży. Jeśli to nie pierwsza ciąża, czasem widać go już wcześniej, bo mięśnie są rozciągnięte z poprzedniego razu. Zależy też od sylwetki i tego, ile miałaś wcześniej tkanki tłuszczowej na brzuchu – u szczupłych mam może być widoczny szybciej. U mnie przy pierwszej ciąży wypukłość pojawiła się dopiero w 18. tygodniu, ale za drugim razem już około 14. tygodnia dało się ją zobaczyć pod ubraniem.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie