Zastanawiam się ostatnio nad początkami starożytnego Rzymu i konkretnie Forum Romanum. Spotykam sprzeczne daty – jedne mówią o VII wieku p.n.e., inne o VI. Czy ktoś ma może pewniejsze info, kiedy tak naprawdę zaczęto tam budować pierwsze konstrukcje? Będę wdzięczny za jakieś szczegóły albo źródła skąd to wiadomo. Dzięki :)
Ktoś wie, kiedy powstało Forum Romanum?
Najstarsze szczątki zabudowy to fragmenty murów z VI w. p.n.e., odkryte pod Via Sacra, potwierdzają, że już wtedy istniała regularna struktura placu.
Warto też spojrzeć na wykopaliska na Palatynie – tam znaleziono naczynia z połowy VII w. p.n.e. co wskazuje, że region forum był użytkowany od ok. 700 lat przed naszą erą.
Podbijam, bo też mnie to ciekawi.
Nie wiem czy to prawda, ale ktoś mówił mi, że Forum ma ponad 2700 lat, więc mogło być wcześniej.
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ciekawe czy ktoś da link do jakiegoś artykułu.
Ciekawe kiedy to dokładnie było, nigdy nie zwracałem na to uwagi.
Archeolodzy datują pierwsze prace osuszeniowe doliny na czas panowania Tarkwiniusza Starego, czyli właśnie ok. 650–600 p.n.e., potem stopniowo dorzucano murki i place.
U mnie w książce stoi VII wiek, chyba ok. 700 p.n.e., ale nie zagłębiałem się bardziej.
Wydaje mi się, że stawiali to już Tarquinius Priscus, ale nie jestem pewny tej daty.
Najczęściej przyjmuje się, że początki Forum Romanum sięgają połowy VII w. p.n.e., kiedy osadnicy zwani Latynami zaczęli osuszać dolinę między Palatynem a Kapitolem.
Jak byłem w Rzymie to przewodnik mówił, że pierwsze zabudowania Forum pochodzą z VI w. p.n.e., warto popytać przewodnika na miejscu.
Według źródeł Dionizosa z Halikarnasu pierwotne forum było raczej prostym placem targowym, a na stałe zabudowę przekształcono dopiero w VI w. p.n.e.
Chyba początki były w VIII w. p.n.e., ale mogę się mylić, dawno to czytałem.
Ja czytałem, że to było koło 600 p.n.e. i tyle mi wystarcza.
Oglądając dokument o Rzymie usłyszałem, że osuszenie terenu nastąpiło jakieś 2500 lat temu, potem rozbudowy trwały stuleciami.
Mi się wydaje, że to ok. VI wiek p.n.e., chyba 550 p.n.e.
Dobry temat.