Jak w ogóle działa PayPal?

Przez Netrix · 06.07.2026, 09:30 · Biznes, finanse i prawo · 5 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 06.07.2026, 09:30
Szczerze mówiąc totalnie nie ogarniam tego PayPala. Zarejestrowałem konto, podpiąłem kartę i co dalej? Jak wyglądają wpłaty, przelewy i wypłaty na konto bankowe? Boję się, że gdzieś mi coś nie zadziała albo wpakuję się w jakieś opłaty. Ktoś może w miarę prosto wytłumaczyć krok po kroku jak to działa?
Napisano 09.07.2026, 08:35
u mnie działa spoko, płace i tyle, szybko i prosto
Napisano 10.07.2026, 22:00
wydaje mi się że potrzebne jest potwierdzenie numeru telefonu, ale nie jestem pewien jak to przechodzi
Napisano 15.07.2026, 17:35
korzystam z PayPala od kilku lat i nigdy nie miałem problemu, najbardziej przydatna jest ochrona kupującego – jak sprzedawca nie wysyła to zwracają kasę w ciągu kilkunastu dni
Napisano 16.07.2026, 07:35
PayPal to pośrednik płatności – łączysz swoją kartę lub rachunek bankowy z kontem i przekazujesz kasę bez ujawniania danych sprzedawcy. Kupujący zwykle nie płaci prowizji, a sprzedawca ma opłatę od 1,9–3,4%+ stała kwota. W przypadku przewalutowania doliczany jest spread ~3-4%. Wypłata na konto bankowe trwa kilka dni i robi się to w panelu “Wypłać środki”.
Napisano 20.07.2026, 12:20
żeby zapłacić, wchodzisz w zakładkę „Wyślij płatność”, podajesz e-mail odbiorcy i kwotę, a system sam przeliczy walutę. Jeśli potrzebujesz faktury albo rozliczeń, możesz też pobrać raporty z transakcji w ustawieniach konta.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie