Zastanawiam się nad pracą kierowcy busa, ale słyszę różne kwoty i ciężko się połapać ile realnie można zarobić netto. Czy ktoś pracuje w tym zawodzie? Zależy mi na przykładowym przedziale zarobków na etacie i na umowie B2B. Może macie jakieś stawki godzinowe, bonusy, dodatki za nadgodziny itp. Każda info się przyda :)
Ile można zarobić jako kierowca busa?
Też się zastanawiam nad tym tematem, ciekawy wątek.
Pracowałem pół roku w transporcie międzynarodowym busem – na start 4k netto na umowie o pracę, po 3 miesiącach dostałem premię i skoczyło do 5k. Do tego miałem ryczałt za noclegi i diety, co jeszcze podbijało wypłatę.
Generalnie na etacie w dużej firmie logistycznej stawki zaczynają się od 3,5–4 tys. netto, a przy większym doświadczeniu 5–6 tys. netto. Do tego bywają nadgodziny po 20–25 zł brutto/h, premia za bezwypadkowe miesiące około 300–500 zł. Na B2B warto liczyć ok. 7–8 tys. netto, ale trzeba pamiętać o kosztach ZUS i paliwa.
U mnie w firmie 5500 netto na umowie o pracę, więc nie jest źle.
Wydaje mi się, że w mniejszych przewozach lokalnych to może być nawet mniej, coś koło 3 tys. netto, ale nie jestem pewien.