Jaką szklarnię kupić, żeby się dobrze sprawdziła?

Przez ROMA · 04.07.2026, 16:40 · Przemysł i rolnictwo · 8 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 04.07.2026, 16:40
Planuję w tym roku założyć większą uprawę ogórków i pomidorów i zastanawiam się, jaką szklarnię wybrać. Słyszałem o modelach ze szkła hartowanego, ale kuszą też lekkie konstrukcje z poliwęglanu. Chciałbym coś, co wytrzyma mróz i silne wiatry, ale nie wydać fortuny. Ma ktoś doświadczenia z różnymi typami szklarni? Zależy mi też na dobrej wentylacji i łatwym montażu. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady 😊
Napisano 05.07.2026, 08:40
Miałem kiedyś szklarnię zakupioną w marketowym supercenie i po dwóch latach konstrukcja zaczęła rdzewieć. Teraz mam trochę droższy model z powłoką antykorozyjną i problem zniknął, więc różnica robi robotę.
Napisano 06.07.2026, 22:40
Jeśli szukasz minimalnej konserwacji, to poliwęglan z powłoką UV zapobiega żółknięciu i rysom. To opcja droższa, ale oszczędza czas i pieniądze w długim terminie.
Napisano 08.07.2026, 09:05
Ja mam plastikową od Ogrodosfera i spoko daje radę.
Napisano 09.07.2026, 09:20
Podbijam temat, sam szukam najlepszej szklarni.
Napisano 10.07.2026, 09:50
wydaje mi się, że szkło hartowane jest lepsze od poliwęglanu, ale nie jestem pewien czy zawsze
Napisano 11.07.2026, 18:10
Często poleca się też modele tunelowe z folii PCV na stelażu stalowym. Są tanie i proste w montażu, ale trzeba co sezon dokupować nową folię. Lepiej zainwestować w mocniejszą konstrukcję aluminiową z płytami poliwęglanu – na dłuższą metę bardziej opłacalne.
Napisano 13.07.2026, 11:40
Może warto sprawdzić też lokalnych producentów – czasem robią dobre rzeczy w rozsądnej cenie.
Napisano 13.07.2026, 11:55
Ja bym brał aluminiową ramę, to niby solidne.
Napisano 14.07.2026, 23:55
Ja od 3 lat mam szklarnię z PC 4mm 3×4 m i ogórki rosną jak szalone nawet przy minusowej temperaturze. Tylko trzeba uważać na mocne gradobicie bo pękają komory, ale w mojej okolicy nie zdarzało się często.
Napisano 17.07.2026, 19:45
Jeśli zależy Ci na trwałości, to naprawdę warto rozważyć poliwęglan komorowy o grubości 6 mm. Daje świetną izolację cieplną, a przy odpowiedniej konstrukcji ramy wytrzymuje spore obciążenia śniegiem. Przyjrzyj się też profilom aluminiowym z wkładkami gumowymi – lepiej uszczelniają połączenia. Wentylację najlepiej zrobić z okien dachowych i ściennych z automatycznymi otwieraczami, wtedy temperatura sama się reguluje. Taka inwestycja będzie droższa niż zwykłe szkło hartowane, ale zwróci się w mniejszych stratach roślin i ogrzewaniu.
Napisano 18.07.2026, 12:50
Osobiście przerobiłem trzy różne modele i najbardziej polecam szklarnię z panelami komorowymi 10 mm – latem utrzymuje stałą temperaturę, a zimą można dołożyć grzałkę. Kosztuje więcej, ale 4 sezony śmiga bez wymiany żadnej płyty.
Napisano 18.07.2026, 20:35
chyba warto też zwrócić uwagę na system montażu, bo to niby głupota ale sporo czasu schodzi
Napisano 19.07.2026, 23:55
Też mnie to ciekawi, bo planuję coś podobnego :)
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie