Planuję w tym roku założyć większą uprawę ogórków i pomidorów i zastanawiam się, jaką szklarnię wybrać. Słyszałem o modelach ze szkła hartowanego, ale kuszą też lekkie konstrukcje z poliwęglanu. Chciałbym coś, co wytrzyma mróz i silne wiatry, ale nie wydać fortuny. Ma ktoś doświadczenia z różnymi typami szklarni? Zależy mi też na dobrej wentylacji i łatwym montażu. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady 😊
Jaką szklarnię kupić, żeby się dobrze sprawdziła?
Miałem kiedyś szklarnię zakupioną w marketowym supercenie i po dwóch latach konstrukcja zaczęła rdzewieć. Teraz mam trochę droższy model z powłoką antykorozyjną i problem zniknął, więc różnica robi robotę.
Jeśli szukasz minimalnej konserwacji, to poliwęglan z powłoką UV zapobiega żółknięciu i rysom. To opcja droższa, ale oszczędza czas i pieniądze w długim terminie.
Ja mam plastikową od Ogrodosfera i spoko daje radę.
Podbijam temat, sam szukam najlepszej szklarni.
wydaje mi się, że szkło hartowane jest lepsze od poliwęglanu, ale nie jestem pewien czy zawsze
Często poleca się też modele tunelowe z folii PCV na stelażu stalowym. Są tanie i proste w montażu, ale trzeba co sezon dokupować nową folię. Lepiej zainwestować w mocniejszą konstrukcję aluminiową z płytami poliwęglanu – na dłuższą metę bardziej opłacalne.
Może warto sprawdzić też lokalnych producentów – czasem robią dobre rzeczy w rozsądnej cenie.
Ja bym brał aluminiową ramę, to niby solidne.
Ja od 3 lat mam szklarnię z PC 4mm 3×4 m i ogórki rosną jak szalone nawet przy minusowej temperaturze. Tylko trzeba uważać na mocne gradobicie bo pękają komory, ale w mojej okolicy nie zdarzało się często.
Jeśli zależy Ci na trwałości, to naprawdę warto rozważyć poliwęglan komorowy o grubości 6 mm. Daje świetną izolację cieplną, a przy odpowiedniej konstrukcji ramy wytrzymuje spore obciążenia śniegiem. Przyjrzyj się też profilom aluminiowym z wkładkami gumowymi – lepiej uszczelniają połączenia. Wentylację najlepiej zrobić z okien dachowych i ściennych z automatycznymi otwieraczami, wtedy temperatura sama się reguluje. Taka inwestycja będzie droższa niż zwykłe szkło hartowane, ale zwróci się w mniejszych stratach roślin i ogrzewaniu.
Osobiście przerobiłem trzy różne modele i najbardziej polecam szklarnię z panelami komorowymi 10 mm – latem utrzymuje stałą temperaturę, a zimą można dołożyć grzałkę. Kosztuje więcej, ale 4 sezony śmiga bez wymiany żadnej płyty.
chyba warto też zwrócić uwagę na system montażu, bo to niby głupota ale sporo czasu schodzi
Też mnie to ciekawi, bo planuję coś podobnego :)