Takie pytanie mam bo od niedawna siedzę tu na forum i nie bardzo wiem jak pisać posty żeby ktos chciał na nie odpisywać. Czasem pisze coś merytorycznie ale nikt nie reaguje, więc chyba coś robię źle. Zastanawiam sie czy to kwestia tytułu czy może stylu pisania albo długości posta. Może macie jakieś triki albo sprawdzone sposoby? Będę wdzięczny za wszelkie rady :)
Jak ogarnąć pisanie fajnych postów na forum?
Ja zwykle przed pisaniem notuje sobie główne punkty na kartce, potem rozwijam każdy z nich w kilku zdaniach. U mnie to działało i mam więcej odpowiedzi na posty ;)
Podbijam temat, też się zastanawiam.
chyba warto też zadbać o podpis pod postem? nie jestem pewien lol
Dobrym pomysłem jest też dodanie zdjęcia lub linku jeśli to dozwolone – to przełamuje monotonność. Staraj się używać prostego języka i unikać żargonu.
Jeśli chcesz przyciągnąć uwagę, zacznij od krótkiego, ciekawego tytułu. Potem podziel treść na akapity i stosuj wypunktowania. Staraj się pisać zwięźle, unikaj zbyt długich zdań, i odpowiadaj na pytania innych. Ważne też, by przed wysłaniem przeczytać swój post raz jeszcze i poprawić literówki.
może spróbuj najpierw spisać plan, a potem to już z górki
u mnie sprawdza sie krotka forma i emotki, lzej sie czyta 😁
Może warto inspirować się innymi dobrymi postami i uczyć się na przykładach.
wydaje mi sie, że fajnie jak post ma jakieś pytanie na końcu, ale nie wiem czy to zawsze działa