Zastanawiam się nad wzięciem kredytu hipotecznego, ale nie wiem gdzie mają najprostsze procedury. Słyszałem, że różne banki potrafią drastycznie różnić się wymaganym wkładem własnym i dokumentacją. Macie jakieś doświadczenia? Które banki wymagają najmniej papierów i najszybciej wydają decyzję? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Gdzie najłatwiej dostać kredyt hipoteczny?
Ja robiłem w mBanku i poszło bez dramatu, decyzja w 10dni.
Generalnie najwięcej zależy od zdolności kredytowej i wkładu własnego. Jeśli masz 20% wkładu, to w większości dużych banków (PKO BP, Pekao, ING) proces jest dość szybki – decyzję możesz dostać nawet w tydzień. Mniej formalności mają mniejsze banki spółdzielcze, ale tam marża często wyższa. Pozwoli Ci też uproszczona oferta, tzn. bez konieczności dostarczania historii konta za kilka miesięcy.
Wydaje mi się, że PKO BP trochę odpuściło z wymaganiami wkładu własnego, ale nie jestem pewien jak teraz to wygląda
U mnie Santander zweryfikował papiery w 5 dni, ale musiałem mieć potwierdzone dochody z umowy o pracę. Trochę papierologii, ale nie było tragedii, później umowę podpisywałem w oddziale.