Planuję wykupić polisę na życie, ale kompletnie nie kumam, gdzie szukać najlepszych ofert. Zależy mi na solidnej ochronie i rozsądnej składce. W necie mam dużo reklam różnych TU, ale to mało mi mówi. Słyszałem o PZU, Allianz, Generali i AXA, ale nie wiem na co zwracać uwagę przy porównywaniu warunków. Może ktoś korzystał z brokera albo ma doświadczenie w podobnej sytuacji? Chętnie poczytam opinie i wskazówki. Będę wdzięczny za pomoc!
Gdzie najlepiej wykupić ubezpieczenie na życie?
Chyba PZU ma najwięcej oddziałów, ale nie wiem czy to fajna opcja.
Ja wybrałem polisę w PZU i jestem zadowolony. Szybko przeszło badania i dostałem umowę w ciągu 2 dni.
Możesz także porównać oferty w portalu porównywarki ubezpieczeń – nie podają cen ostatecznych, ale dają pogląd na różnice. Potem i tak dopytaj o konkretną składkę w TU. Pamiętaj o dodatkowych opcjach: renta na wypadek choroby, zasiłek dzienny, ochrona przed utratą pracy. To może wpłynąć na cenę, ale też realnie zabezpieczy rodzinę.
Kupiłem kiedyś najtańsze ubezpieczenie online – co prawda cena była śmiesznie niska, ale później okazało się, że zakres jest mocno ograniczony i musiałem dokładać.
U mnie w AXA ubezpieczył się tata, mówił że ok.
U mnie przez brokera w Generali wszystko poszło gładko. Broker pomógł z dokumentami, a TU dało zniżkę na 10%.
Dobra dyskusja, czekam na więcej.
Najważniejsze, żebyś przeczytał OWU i zapytał o wszystkie wątpliwości.
Rozważ skorzystanie z usług brokera, bo mają dostęp do wielu towarzystw i mogą pokazać oferty z mniej znanych firm, które często mają konkurencyjne stawki. Ja u brokera wybrałem polisę w Generali – cena była niższa o 15% niż ubezpieczenie bezpośrednio u TU, a zakres podobny. Broker zajął się formalnościami i badaniem.
Warto też popytać rodzinę i znajomych, może ktoś ma fajne doświadczenia.
Nie jestem pewien, ale bodajże Generali ma niską karencję.
Sam brałem ubezpieczenie grupowe przez firmę – wyszło tanio.
Ja wziąłem Allianz i spoko, proste warunki i szybka decyzja.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale bodaj AXA robi promocje rodzinne.
Może jednak lepiej kupić online, ale nie wiem czy tego nie odrzucą.
Interesuje mnie to, ale nie mam pojęcia.
Wydaje mi się, że lepiej iść do brokera, ale mogę się mylić.
To mój pierwszy raz, nie wiem nic.
Ważne są także wyłączenia dotyczące prowadzenia ryzykownych sportów czy zajęć zawodowych. Jeśli masz hobby, które może się liczyć jako ryzyko (nurkowanie, wspinaczka), przemyśl dodatkową klauzulę albo początkowe badanie. Sprzedawcy często ukrywają to w OWU, więc miej oczy szeroko otwarte.