Mam maltańczyka od miesiąca. Sierść ma bardzo delikatna i często się plącze. Chcę mu kupić dobry szampon ale kompletnie nie wiem jaki by był najlepszy. Słyszałem o jakimś szamponie dla psów z aloesem, ale nie wiem czy to nie za dużo chemii. Może ktoś tutaj ma doświadczenie z maltańczykami? Będę wdzięczny za każdą radę :)
Jaki szampon do sierści maltańczyka wybrać?
U mnie sprawdził sie szampon Frisco z aloesem, polecam.
Też mam maltańczyka i się zastanawiam nad tematem, bo ciężko coś sensownego znaleźć.
Zwracaj uwagę żeby w składzie nie było SLS i parabenów, a najlepiej jak jest olejek z jojoby albo kolagen – to naprawdę robi różnicę przy tak delikatnej sierści.
Podbijam temat, bo sam nie wiem co wybrać dla mojego psiaka.
O, fajne pytanie, przydałoby się zebrać wszystkie opinie.
Ja biorę tylko szampon z owsem – tani a działa super, sierść mięciutka.
Sprawdź też szampon Animology No Rinse, bo jest bez spłukiwania, szybko się aplikuje i ma w składzie proteiny jedwabiu, co fajnie odżywia futerko.
Nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale można spróbować czegoś hipoalergicznego.
Możesz też rozważyć szampon HyLyt, bo ma naturalne ekstrakty i świetnie działa na skłonność do alergii u ras długowłosych, w tym maltańczyków.
Ciekawa dyskusja, też obserwuję różne szampony dla ras długowłosych.
Fajnie byłoby poznać więcej opinii osób z maltańczykami, sama dopiero zaczynam.
Testowałam kilka szamponów Beaphar, TropiClean i Animology, ale najlepszy efekt dał właśnie TropiClean Puppy.
U mnie podobnie problem z plątającą się sierścią, czekam na rady.
Chyba kiedyś czytałem, że dobry jest z aloesem, ale nie kojarze marki.
Kiedyś myłam psiaka zwykłym ludzkim szamponem i sierść była szorstka, więc lepiej unikać takich cudów.
Wypróbuj Applaws puppy formula, mega delikatny.
TropiClean Puppy Aloe nie tylko delikatnie myje, ale też nawilża sierść aloesem. Zawsze po nim włoski mojego maltańczyka są miękkie i lśniące.
Jeśli zależy ci na delikatnym szamponie to szukaj tych o neutralnym pH przeznaczonych dla szczeniąt, np. marki Avena lub Beaphar. Mają łagodną formułę, dobrze rozczesują sierść i są bezzapachowe.
Wydaje mi sie, że te z keratyną są ok, ale nie jestem pewny czy nie wysusza skóry.