Planuję postawić tunel foliowy na warzywnik na mojej działce, ale kompletnie nie wiem co wybrać. Zastanawiam się nad różnymi rozmiarami, stelażem stalowym vs alu, grubość folii, sposób wentylacji itd. Budżet mam ograniczony do ok. 3000 zł, ale wolę dołożyć trochę jak to się opłaca. Ktoś ma doświadczenia z polskimi producentami albo zagranicznymi? Jakie wymiary i parametry są według Was optymalne? Będę wdzięczny za wszelkie rady i opinie ;)
Który tunel foliowy warto wybrać na działkę?
ja też szukam info o tunelach foliowych.
U mnie folia 300 µm to była przesada, ciężko ją naciągnąć, wole 200 µm następny raz.
Wydaje mi się, że 3x6 to optymalny rozmiar, ale nie jestem pewien.
Zawsze warto pytać w kilku sklepach, czasem ceny różnią się sporo.
Zwróć uwagę na orientację tunelu – najlepiej w osi wschód-zachód, bo rośliny wtedy równomiernie łapią światło. Szerokość 3 m lekko ogranicza ruch, ale 4 m to już spory koszt. Pomyśl też o drzwiach – skrzydłowe czy rolowane?
Raz nie zamontowałem odciągów i całość się lekko przesunęła pod naporem wiatru, od tamtej pory robię to porządnie.
Ja bym brał alu stelaż, nie rdza.
Chyba lepszy będzie stelaż ocynkowany, ale mogę się mylić.
Ja mam tunel 3x6 m z ocynkowanym stelażem i folią 200 µm. Sprawdza się super, bo jest stabilny i lekki. Wentylacja ręczna wystarczy, ale dodatkowe okna warto dokupić. Ważne też mocowanie w ziemi – u mnie szpilki 50 cm. Jeśli masz więcej miejsca, 4x8 m może być lepsze, ale 3000 zł to max z dobrym stelażem.
Kupiłem kiedyś tani tunel za 1500 zł i folia rozszarpała się po dwóch miesiącach, teraz zamówiłem od polskiego producenta i jest ok.
Zwróć też uwagę na gwarancję, niektórzy producenci dają tylko rok.
Dokładnie oblicz koszty dodatkowe: odciągi, kotwy, automatyka do otwierania okien. Czasem stary tunel z allegro jest tańszy, ale wtedy folię trzeba wymienić i nie masz gwarancji. Lepszy nowy z kompletem okuć.
Polecam zwrócić uwagę na stelaże ocynkowane zamiast PVC – są trwalsze. Gruba folia (200-250 µm) wytrzyma kilka sezonów. Najlepiej brać z UV stabilizowaną, bo nie żółknie. U mnie wentylacja automatyczna z tłokami działa sama kiedy robi się gorąco. Warto też zabezpieczyć boki plandeką, bo wiatr czasem wciąga.
U mnie tanio i dobrze wyszło, kupiłem 4x6 z folią od Polan.
Może warto pomyśleć o tunelu z automatycznym otwieraniem, choć nie testowałem.
Szukaj opinii na grupach na fb, tam są różne testy i filmy z rozpakowań.
podbijam bo sam chcę coś kupić.
Za mały budżet to szukaj używki, nowy dobry kosztuje 4k+.
Jeśli zimujesz w tunelu, to lepiej ocieplić go dodatkową folią bąbelkową albo agrowłókniną. Stelaż 25 mm może się w sezonie zgiąć pod ciężarem śniegu, więc lepszy 32-40 mm. No i warto podlewać kropelkowo, żeby warunki w miarę stałe.