Planuję przygarnąć czworonoga i zastanawiam się, czy lepiej wziąć suczkę czy psa. Słyszałem różne opinie, że samce mogą być bardziej odważne, ale też bardziej terytorialne, a suczki ponoć spokojniejsze. Zależy mi na przyjaznym towarzyszu dla całej rodziny, w tym dzieci. Czy to prawda, że płeć ma aż takie znaczenie? Ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami? Dzięki z góry za pomoc 🙂
Suczka czy pies – co wybrać?
Ja brałem suczkę i spoko, zero agresji, w domu cisza i spokój.
Jeśli chodzi o charakter, to samce rzeczywiście często bywają bardziej terytorialne i potrafią oznaczać teren, zwłaszcza przed kastracją. Suczki mogą czasem wchodzić w okresy rui, co wymaga większej uwagi (sterylizacja albo pilnowanie w tym czasie). Natomiast co do przyjaźni z dziećmi, obie płcie mogą być świetnymi kompanami – klucz to socjalizacja i wychowanie. U nas suczka okazała się bardzo opiekuńcza wobec malucha, za to bratnia dusza psa to lepszy kompan do zabaw na dworze. Ważne, by wybrać psa o odpowiednim temperamencie i rasie (albo metyska) pod kątem aktywności.
Mieliśmy kiedyś psa – samca labradora, mega energiczny ale sporo zachodu z nim było. Później adoptowaliśmy suczkę owczarka i była dużo spokojniejsza, lepiej reagowała na dzieci. Teraz nie wiem czy się nie skuszę drugą suczkę, bo wolę mniej szaleństw na dworze :)
Podbijam temat, bo sam się zastanawiam, co lepsze.